Welke grond gebruik ik voor azalea's?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Welke grond gebruik ik voor azalea's?

Een azalea is een hele dankbare plant. Wie goed zorgt voor de azalea, wordt beloond met een uitbundige plant die eigenlijk zijn weerga niet kent. Ontdek welke grond je gebruikt voor de prachtigste azalea's.

De azalea is namelijk een kieskeurige plant. Laat de azalea groeien op de verkeerde grond, en de plant zal eerder last krijgen van ziektes en plagen.

Behoefte aan humus en zuur

Azalea's hebben bovengemiddeld veel behoefte aan humus én aan zuur. Gebruik voor het beste resultaat een combinatie van potgrond voor zuurminnende planten en tuinturf. De potgrond bevat extra humus en tuinturf zorgt voor een zuurdere bodem.

 

tuinturf verpakking

Het geheime wapen: tuinturf en humus

De azalea zal het beste groeien als de omstandigheden in de bodem optimaal zijn. De beste omstandigheid creëer je met de twee geheime wapens: tuinturf, en humus.

Tuinturf is pH-neutraler dan tuinaarde. Hierdoor verzuurt de grond sneller. Dit klinkt als een nadeel, maar is voor de azalea juist goed: de plant laat haar kleuren pas echt zien op een zure grond (pH 5 of daaromtrent).

De weelderige groei vraagt veel van de plant. Voor het beste resultaat gebruikt u tuinaarde in combinatie met humus. De humus kunt u mengen of, voor het gemak, kopen in de vorm van hortensia potgrond, zoals die van DCM.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.