Hydrokorrels gebruiken? Zo doe je dat.

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hydrokorrels gebruiken? Zo doe je dat.

Hydrokorrels laten zich gemakkelijk hanteren, zeker met onze 'handleiding'.

Een goede onderlaag van hydrokorrels zorgt voor een betere waterhuishouding in bloempotten, waardoor de plant beter groeit en minder snel verzuipt als het regent.

Handleiding hydrokorrels:

 

#1: Was de korrels

Ik zou zelf altijd even beginnen met het wassen van de hydrokorrels. Nieuwe korrels bevatten vaak een dun laagje stof en gruis, die je niet in de bloempot wilt hebben.

 

#2: Vul de bloempot voor een kwart met hydrokorrels

Ga je een nieuwe pot vullen? Begin dan altijd eerst met een laag hydrokorrels. Hoeveel hydrokorrels je strooit? Ik adviseer altijd om sowieso het eerste kwart van de pot met hydrokorrels te vullen.

 

#3: Vul de bloempot met aarde

Aarde is natuurlijk onmisbaar voor de plant, dus ik raad je aan om altijd aarde van een goed merk te kopen, zoals DCM.

De plantenbak vul je tot ongeveer tweederde. Zo blijft er genoeg ruimte over om ruimte te maken voor de kluit van de plant.

 

#4: Was en plant de plant

Was de overtollige aarde aan de wortelen af onder een (niet al te harde) kraan, bij voorkeur met lauw water. Graaf de wortels in de pot in en duw de aarde lichtjes aan.

 

#5: Strooi weer hydrokorrels

Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, voorkom je dat de potgrond uitgedroogd raakt.

 

#6: Geef de plant water

Het mooie van hydrokorrels is dat ze gelijk hun werk gaan doen. Zodra de plant is ingegraven, kun je hem water geven. Gebruik bij een pas geplante plant het liefste lauw water, omdat de wortels pas na een tijdje hun volle sterkte hebben bereikt.

 

Bonustip: Voordelig hydrokorrels kopen? In onze webshop hebben we momenteel een hele scherpe aanbieding voor je.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.