Hoe maak ik mijn tuin lenteklaar?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe maak ik mijn tuin lenteklaar?

Ik help u graag op weg, want tijdens de lente is alles in bloei en daar moet u optimaal van kunnen genieten. Een goed begin is het halve werk! Zullen we aan de slag gaan?

Verticuteren zorgt voor een gezond gazon

Ik raad u aan om minimaal één keer per jaar uw tuin te verticuteren. Dit kunt u eenvoudig doen met een verticuteerhark.

Om het voorjaar goed te beginnen, is het verstandig om in april of mei uw gazon te verticuteren. Hiermee haalt u dode grassen en mos uit uw tuin.

Op deze manier zorgt u ervoor dat er weer water, licht en benodigde voedingsstoffen worden opgenomen in de grond.

Komt u tijdens het verticuteren kale plekken tegen? Dan raad ik u aan om direct te gaan zaaien of nieuwe graszoden aan te leggen.

Zo kunt u tijdens de lente en zomerperiode optimaal genieten van een prachtig gazon. 

 

Onkruid verwijderen

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het verwijderen van onkruid. Hoe eerder u hiermee begint, hoe kleiner de kans op verspreiding van het onkruid.

Ook raad ik u aan om onkruid met de hand weg te halen. Niet de prettigste manier, maar wel de meest efficiënte manier. Alles om van het onkruid af te komen toch? 

Mocht dit te zwaar zijn, dan kunt u ervoor kiezen om het onkruid voorzichtig los te schoffelen. Vervolgens kunt u het gemakkelijk met uw handen weghalen.

 

Snoeien van planten

Door uw planten voor het voorjaar te snoeien, kunt u uw planten het hele seizoen zien stralen. 

Het snoeien verschilt uiteraard per plant en houd hier ook rekening mee. Ik adviseer u door de tuin te lopen met Google om te controleren wanneer u de betreffende plant kunt snoeien.

Als u er echt niet uitkomt, kunt u altijd naar het tuincentrum om advies te vragen.