Hoeveel zand moet ik gebruiken voor mijn ondergrond?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoeveel zand moet ik gebruiken voor mijn ondergrond?

In deze blog ga ik uitleggen waarom genoeg zand belangrijk is voor een stevige ondergrond en hoeveel zand je nodig hebt voor onder een oprit, kunstgras en een terras. Daarnaast geef ik nog een aantal tips.

Hoeveel zand moet je gebruiken voor onder een oprit?

Voor een oprit moet je minimaal 40cm zand gebruiken, omdat een oprit bedoeld is voor zwaar gebruik. Een zandbed voor een oprit moet je aantrillen met een zware trilplaat, dit zorgt ervoor dat de kans klein is op verzakkingen. 

Hoeveel zand moet je gebruiken voor onder het kunstgras?

Een zandbed voor onder het kunstgras moet minimaal 10cm dik zijn. Tenzij er veel water in tuin blijft staan, door bijvoorbeeld een kleigrond of veel bestrating. Dan adviseren wij om 15-20cm zand te gebruiken, zodat het zand eenvoudig de grond in kan trekken.

Voor een zandbed onder het kunstgras ken je een normale trilplaat gebruiken om de ondergrond an te trillen.

TIP: Zorg ervoor dat het zandbed strak is, omdat je bij kunstgras ieder heuveltje of kuiltje later terug ziet.

Hoeveel zand moet je gebruiken voor onder een terras?

De ondergrond van een terras is vaak 10-15cm, dit is voldoende voor lichtgebruik. Het zandbed kun je gemakkelijk aantrillen met een normale trilplaat. 

Hoeveel afschot moet ik gebruiken per meter?

Wij adviseren om 1cm afschot per strekkende meter te hanteren, dit zorgt ervoor dat het water eenvoudig wegstroomt. Mocht het water nergens naartoe kunnen stromen, omdat er geen gazon, plantenperkje of sloot is. Dan kun je met een afvoergootje makkelijk het water afvoeren naar de riolering of de sloot.

LET OP: De 1cm afschot geldt alleen voor een zandbed onder een bestrating of een terras. Voor kunstgras moet je het gelijk leggen aan de bestrating. Dus loopt de bestrating af? Dan loopt het kunstgras ook af.

Hoe krijg ik een vlakke ondergrond?

Hoe je een vlakke ondergrond krijgt leggen wij gemakkelijk uit in deze blog. Hierin leggen wij uit waar je op moet letten en wat je nodig hebt voor een egale ondergrond.

Zand kopen pagina

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.