Kalk in de winter? Goed idee!

  • Geplaatst op
  • Door Tuincentrumgigant.nl
Kalk in de winter? Goed idee!

Ook al is het nog volop winter, je tuin vraagt stilaan weer om aandacht. Kalk strooien doe je best nu al. Zo geef je de bodem genoeg tijd om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe groeiseizoen.

Je bodem verzuurt

Veel tuingronden in ons land worden van nature te zuur, waardoor planten en gazon het moeilijker hebben om voedingsstoffen op te nemen. Het gevolg? Vertraagde groei, kale plekken, gele bladeren...

Gelukkig is de oplossing simpel. Met een portie kalk breng je de zuurtegraad van je bodem weer op peil, en kunnen je planten in de beste omstandigheden groeien.

DCM Groen-Kalk® is dé uitgelezen kalk die ook wordt gebruikt door hoveniers, tuinaanleggers, bij kasteeltuinen, bij kwekerijen en op sportvelden.

Je gazon kalken: waarom en hoe vaak?

Een gazon bekalk je jaarlijks, om de zuurtegraad op een goed en gezond peil te houden. Want bij een onaangepaste zuurtegraad van de bodem zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Het gevolg hiervan is een verminderde grasgroei. Op de open plekken die daardoor in het gazon kunnen ontstaan, kunnen mos en onkruiden makkelijk de kop opsteken. Beter voorkomen dan genezen dus!

Bodems verzuren van nature. Eén van de oorzaken daarvan is de zure regen. Wanneer de bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Zeker op zandgronden is dit een probleem omdat ze van nature sneller verzuren.

De ideale zuurgraad (pH) voor je gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een te lage pH van de bodem belemmert immers de microbiële activiteit van de bodem. Bovendien worden de voedingselementen in de bodem moeizamer vrijgegeven aan de graswortels.

Voor een frisgroen gazon

Resten van afgemaaid gras worden minder snel omgezet en er ontwikkelt zich een moeilijk doordringbare viltlaag. Water en voedingsstoffen kunnen de graswortels dan niet meer bereiken. Een te lage pH bevordert ook de ontwikkeling van mos.

Een juiste zuurtegraad van de bodem zorgt ervoor dat het gras weer voedingsstoffen kan opnemen en groeit zoals het moet, terwijl mos geen kans krijgt. Breng de zuurtegraad van de bodem daarom op peil met DCM Groen-Kalk®.

  • deze gekorrelde kalkmeststof is speciaal ontwikkeld voor gebruik op gazons en in siertuinen.
  • door een hoog gehalte aan magnesium (bevat 15 % MgO) zorgt DCM Groen-Kalk® voor een frisgroene kleur van je gazon.
  • gebruiksgemak is verzekerd door de makkelijke strooibaarheid, zowel met de hand als met een meststofstrooier.
  • een jaarlijkse onderhoudsdosis van 1 - 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m² tussen september en mei volstaat voor een seizoen lang gazonplezier.
  • DCM Groen-Kalk® lost snel op en is volkomen veilig voor je gazon.

DCM Groen-Kalk®, de sleutel tot een prachtig gazon!

 

 

 

DCM Groen-Kalk® gaat de grondverzuring tegen, zorgt voor een betere voedselopname door de planten en verbetert de grondstructuur.

DCM Groen-Kalk® voorkomt:

Een verminderde opname van de aanwezige voedingsstoffen
Een minder actief bodemleven
Snel ontstaan van mos groei
 
Bekijk product
dcm groenkalk

Waarom kalk strooien in de winter?

Als je in de winter of het voorjaar al kalk strooit, krijgt de kalk rustig de tijd om zich in de bodem te verspreiden en zijn werk te doen. Tegen de lente is de zuurtegraad dan weer perfect op peil, zodat je planten de ideale basis hebben voor een gezonde groeispurt.