Wat is beter, kunstmest of organische mest?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wat is beter, kunstmest of organische mest?

Over wat beter is – kunstmest of organische mest – lopen de meningen sterk uiteen. Persoonlijk zou ik altijd gaan voor de organische mest. En dit is waarom.

Kunstmest was in de vorige eeuw met een flinke opmars bezig. Het grote voordeel van kunstmest is de prijs: kunstmest is vaak goedkoper dan organische mest en werd in de jaren negentig veel verkocht.

Inmiddels is kunstmest weer op z’n retour, want in de praktijk heeft het ook zijn nadelen.

De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:

  • Kunstmest is geen natuurproduct, maar wordt gemaakt in een fabriek. Dit kost veel energie, waardoor er ook veel CO2 uitgestoten wordt.
  • Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond.
  • Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest. Je zult dus vaker moeten strooien. De werking is hierdoor ook korter.
  • Gras verbrandt sneller bij het gebruik van kunstmest.

Persoonlijk gebruik ik het liefste kunstmest van DCM. De mest van deze topfabrikant staat bekend om zijn langdurige werking en heeft nét even meer voedingsstoffen dan mestkorrels van budgetwinkels. En als A-merk is DCM altijd vrij van onkruiden, ziektekiemen en insecten.

 

En koemest dan?

De laatste jaren kom je ze geregeld tegen in de rekken van budgetwinkels: emmers met koemest. Ik krijg daarom regelmatig de vraag gesteld of koemest ook goed is voor de tuin.

Laat ik beginnen met het goede nieuws, koemest is een natuurproduct en daardoor in principe ook helemaal niet verkeerd. De grasmat zal er zeker voordeel van hebben, want de mest zit boordevol voedingsstoffen.

De reden dat ik toch zou kiezen voor organische mest voor het gazon, zit hem in de voor gras gunstige stoffen die mest nog meer bevat. Neem nou de DCM gazonmest die ik net noemde. Die bevat niet alleen voeding, maar ook extra stikstof (goed tegen onkruid), magnesium (voor de groene kleur) fosfor (voor de groei) en kalium (tegen ziektes).

Koemest is dus zeker niet slecht, maar gazonmest is net even iets beter.

 

 

 

luit ottema van Tuincentrum Gigant vertelt over het verschil tussen kunstmest en organische mestOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.