Tropische planten buiten? Het geheim is de plaatsing en de bemesting

 • Geplaatst op
 • Door Luit Ottema
Tropische planten buiten? Het geheim is de plaatsing en de bemesting

Tropische planten kunnen ook in Nederland buiten staan, zeker met een goede plaatsing en de juiste meststoffen.

Tropische planten kunnen de tuin een unieke en hele originele uitstraling geven. En je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar er zijn best veel tropische planten geschikt om buiten te houden… Zelfs in ons kille landje.

Nederland staat dan wel bekend als koud en nat. Toch kunnen sommige tropische planten het ook hier goed doen, vooral dankzij de zonnige zomers. Het geheim? Voldoende zon en de juiste bemesting.

 

Welke tropische planten kan ik buiten houden?

Niet alle tropische planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. In tegenstelling tot wat je zou denken is het probleem niet per se de zomer, want die zijn bij ons warm genoeg. Het probleem zit hem in de winter: sommige tropische planten zullen doodvriezen en gaan dus nooit langer dan een jaar mee.

Andere tropische planten zijn winterhard en kunnen dus prima worden geplant. Vooral deze planten kunnen het toch goed doen:

 • Bananenboom
 • Druif
 • Bamboe
 • Zantedeschia
 • Hosta
 • Canna

 

De plek

Tropische planten hebben, meer dan typisch Nederlandse gewassen, een hele grote behoefte aan direct zonlicht. Waar je een heester gerust tegen de schutting kunt planten, wil een tropische plant niets liever dan de hele dag lekker baden in het licht.

De beste plek voor de plant is dus van de randen af, op een plek waar de plant van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het licht staat.

 

De bemesting

Tropische planten staan bekend om hun weelderige bladbroei. Om die groei mogelijk te maken is de juiste bemesting nodig. Wat heb je nodig?

 • Basisbemesting: Gebruik speciale bemesting voor mediterrane planten.
 • Beendermeel: Beendermeel verhoogt het fosforgehalte. Strooi éénmaal per jaar beendermeel voor een betere wortelgroei.
 • Bloedmeel: Met bloedmeel gaan de stengels en de bladeren weelderig groeien. Bloedmeel is een snelwerkende meststof, die je elke twee maanden toedient aan de plant.

 

Het Center Parcs-gevoel in jouw eigen tuin

Ik geef het toe: een topische plant is uitdagender dan een standaard boom of struik. Maar met een beetje goede voorbereiding is het heel goed mogelijk. De beloning is groot, want een tropische plant voegt echt het Center Parcs-gevoel toe aan jouw tuin.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.