De voordelen van lavameel bij tuinieren op kleigrond

 • Geplaatst op
 • Door Luit Ottema
De voordelen van lavameel bij tuinieren op kleigrond

Steeds meer mensen ontdekken lavameel als bodemverbeteraar. Maar wat is het en wat zijn de voordelen van lavameel? Ik leg het je uit en vertel je waarom je lavameel écht niet wil laten ontbreken bij tuinaanleg.

Lavameel bestaat uit piepkleine korrels van tussen de nul en de drie millimeter dik. Lavameel is eigenijk precies wat de naam al doet vermoeden: vulkanisch gesteente, waarop planten extreem goed groeien.

Deze vulkanische krachtpatser wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van tuinen met een dichte bodemstructuur, zoals kleigrond. De korrels maken de bodem diverser en geven zo de toplaag de kans om meer te luchten.

De voordelen van lavameel opeen rij:

 • Verbetert de bodemstructuur
 • Bevat meer dan tachtig mineralen
 • De grond warmt sneller op, waardoor planten en grassen sneller opkomen
 • Betere opname van water in de bodem
 • Jarenlang effect

 

Voor aanleg van siertuin en gazon

Lavameel wordt het meeste gebruikt bij het aanleggen van een nieuwe (sier-)tuin of grasmat. De lavakorrel zorg namelijk voor meer poriën in de bodem, waardoor de inworteling stukken beter is en de grond beter in staat is om water in zich op te nemen.

De korrels verspreiden is even simpel als elke andere bodemverbeteraar, en bestaat uit het omspitten van de tuin en het uitharken van de bodemverbeteraar.

Het resultaat is dat gezaaide grassen en planten sneller opkomen doordat de grond sneller opwarmt, en langer groen blijven door de verbeterde opname van voedingsstoffen. Het effect van lavemeel is bovendien lang te zien. Waar bijvoorbeeld potgrond en humus hun werking na zes maanden verliezen, zal lavameel nog jarenlang de bodem voeden.

 

Nog een voordeel van lavameel: het zit boordevol voedingsstoffen

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral bij tuinen op kleigrond. Lavakorrels bevatten meer dan tachtig mineralen die - door de verbeterde bodemstructuur - extreem goed worden opgenomen door planten.

Silicium verhoogt de weerstand van planten, waardoor ze beter beschermd zijn tijdens bijvoorbeeld droge periodes.

De belangrijkste voedingsstoffen in lavameel:

 • Silicium
 • Calcium
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Kleimineralen

 

dcm lavameelWelk merk lavameel is het beste?

Er zijn verschillende soorten lavameel te koop. Zelf ben ik het meest te spreken over de lavameel van DCM, vanwege zijn hoge kwaliteit en extreem lange werkingsduur.

Om de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten: een pak lavakorrels (genoeg voor de hele tuin) heb je al voor € 15,95.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.