Wanneer kan ik het beste kalk op het gazon strooien?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wanneer kan ik het beste kalk  op het gazon strooien?

Kalk strooien kan het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.

Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien?

Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.

Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden. Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken. Dit kun je voor zijn door in de herfst al te kalken.

 

Kalken kan ook prima in het voorjaar

Heb je in de herfst niet kunnen kalken? Geen probleem. Doe dit danin het voorjaar alsnog. Kalk strooien kan namelijk het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.

Let op de weersvoorspellingen. Kalk strooien is het beste wanneer er geen regen wordt voorspeld. Zo kan de kalk rustig zijn werk doen. Als het toch gaat regenen, dan spoelt de kalk weg en heeft het geen effect. Wacht dan een paar dagen en strooi opnieuw.

 

Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten?

Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting. Het gras heeft dan voldoende kalk binnen om alle voedingsstoffen uit de mest tot zich te nemen.

Ga je kalk ergens anders strooien, zoals in de perkjes of in de moestuin? Dan adviseer ik om minstens vier weken te wachten.

 

Tips bij het strooien van kalk:

  • Hou bij het kopen van kalk rekening met 2 kilo per 10 vierkante meter.
  • Kalkkorrels zijn gemakkelijker uit te strooien dan kalkpoeder.
  • Groenkalk van DCM zorgt voor groener gras dankzij extra magnesium.

 

Hoe strooi je kalk?

Strooi de kalk gelijkmatig over het gazon. Dit kun je het beste doen met een strooiwagen of met de hand. Houd hierbij rekening met de windrichting en zorg dat je geen plekken overslaat. Als je het met de hand doet, strooi dan in twee richtingen voor een gelijkmatige verdeling.

 

Gebruik geen kalk op zuurminnende planten

Kalk is niet geschikt voor alle planten. Sommige planten, zoals rododendrons en blauwe bessen, houden van zure grond en kunnen niet goed tegen kalk. Gebruik daarom geen kalk in de buurt van deze planten.

 

Bewaar kalk op een droge plek

Bewaar kalk op een droge plek en sluit de zak goed af. Zo voorkom je dat de kalk vochtig wordt en gaat klonteren. Een droge kelder of schuur is een geschikte plek om kalk op te slaan.

 

Wanneer kun je het beste niet kalken?

Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.

 

Gebruik kalk als onderhoud

Kalken van het gazon is een vorm van onderhoud. Het voorkomt onkruidgroei en zorgt ervoor dat het gras gezond blijft. Het is daarom aan te raden om dit minimaal één keer per jaar te doen, bij voorkeur in het najaar of aan het einde van de winter. Zo houd je je gazon mooi en gezond.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.