Wanneer kan ik het beste kalk op het gazon strooien?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wanneer kan ik het beste kalk  op het gazon strooien?

Kalk strooien kan het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.

Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien?

Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.

Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken. Dit kun je voor zijn door in de herfst al te kalken

Kalken kan ook prima in het voorjaar

Heb je in de herfst niet kunnen kalken? Geen probleem. Doe dit dan aan het einde van de winter (januari of februari) of in het voorjaar alsnog. Kalk strooien kan namelijk het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.

Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten?

Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting. Het gras heeft dan voldoende kalk binnen om alle voedingsstoffen uit de mest tot zich te nemen.

Ga je kalk ergens anders strooien, zoals in de perkes of in de moestuin? Dan adviseer ik om minstens vier weken te wachten.

Tips bij het strooien van kalk:

  • Hou bij het kopen van kalk rekening met 2 kilo per 10 vierkante meter
  • Kalkkorrels zijn gemakkelijker uit te strooien dan kalkpoeder
  • Groenkalk van DCM zorgt voor groener gras dankzij extra magnesium

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.