Wat is stekken en hoe pak je het aan?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wat is stekken en hoe pak je het aan?

Stekken is een handeling waarbij een deel van een oude plant wordt gebruikt om een nieuwe plant mee op te kweken. Het nieuwe plantje groeit hierbij uit tot een volwaardige volwassen variant, vergelijkbaar met de oorspronkelijke plant.

Het verschil tussen stekken en zaaien is dus dat je een deel van de levende plant zelfstandig laat voortleven, zonder dat je hem vanaf een zaadje laat uitkiemen.

Is stekken lastig?

Stekken is niet heel moeilijk, iedereen kan het leren. De lastigste stap bij het stekken is altijd om te bepalen welk deel je stekt. Dit kan een uitloper zijn, maar is soms ook een blad of een tak.

Bij bijvoorbeeld een moederplant spreekt dit wel aardig voor zich, want de uitlopers zijn goed zichtbaar. Kijk maar:

de moederplant is klaar om gestekt te worden

Bij andere planten is het iets meer uitzoekwerk. Zo kan een vetplant worden gestekt door de blaadjes plat te leggen totdat ze wortel schieten, terwijl je bij een cactus vaak de vruchten of de leden gebruikt.

Ook verschilt het per plant waarin je een stekje opkweekt. Sommige planten doen het beter als ze eerst hun worteltjes kunnen laten groeien in water. Andere planten kunnen gelijk worden geplant, bij voorkeur op speciale stekgrond.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.