Welke planten werken tegen vliegen?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Welke planten werken tegen vliegen?

In de zomer doe je niks liever dan tot in de late uurtjes lekker vertoeven in je tuin of op je balkon. Totdat je lastiggevallen wordt door van die vervelende vliegen.

Geen paniek! Ik weet welke planten vliegen op afstand houden en daar help ik je graag mee.

#1 Citroengeranium

De citroengeranium bevat een sterke citronella geur. Vooral als u de plant aanraakt, wordt de geur verspreid. Vliegen vinden deze geur erg vervelend.

Mooie zomerdag voor de boeg? Haal gerust uw armen door de plant om de vliegen op afstand te houden.

Houd er wel rekening mee dat de citroengeranium niet winterhard is. Het is namelijk een eenjarige zomerbloeier.

 

#2 Kattenkruid

Kattenkruid is een geschikte plant om vliegen op afstand te houden. Er is zelfs uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de plant wel tien keer zo effectief is als het anti-muggenmiddel DEET.

Kattenkruid verspreidt zich razendsnel door uw tuin. Wilt u dit voorkomen? Plant kattenkruid dan in een plastic pot of bak.

Houd er wel rekening mee dat katten gek zijn op kattenkruid. Wilt u dus katten liever weren uit uw tuin, dan is deze plant niet zo geschikt.

 

#3 Lavendel

Lavendel is één van de populairste planten. De plant verspreidt een heerlijke geur en houdt de vliegen en wespen ook nog eens op afstand.

Lavendel houdt van zonnestralen en staat daarom graag in de zon. De planten kunnen in de grond en in plantenbakken gepland worden.

 

#4 Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid met een enorm sterke geur waarvan vliegen in de war raken. Ideaal om vliegen op afstand te houden dus.

Het kruid is winterhard en blijft ook het hele jaar door groen, dus daar hoeft u niet echt naar om te kijken. Tevens, is het een heerlijk kruid voor bij vleesgerechten. Rozemarijn is multifunctioneel dus!

Rozemarijn staat graag op een plek uit de wind, in de zon of halfschaduw. Ook krijgt het kruid in de bloeitijd kleine, paarse bloemetjes, waar vlinders en bijen gek op zijn.

 

#5 Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel calendula genoemd, is een eenjarige zomerbloeier met prachtige oranje en gele bloemen.

Vliegen hebben al snel een hekel aan mooie bloemen en blijven daardoor op afstand. Dat geldt ook voor de goudsbloem.

Let op! Dit is een zomerbloeier. U kunt ze na de vorst kopen in het tuincentrum. Meestal is dit rond april/mei.

 

#6 Tabaksplant

Wist u dat er van tabak vroeger anti-muggen smeersels werden gemaakt? De tabaksplant heeft een sterke eigen geur. Vliegen vinden deze geur niet lekker en blijven daarom maar op afstand.

Ook deze plant is een eenjarige bloeier en kan dus niet tegen vorst. Er zijn verschillende soorten tabaksplanten met uiteenlopende kleuren bloemen.

Zet de plant op een zonnige plek in de tuin en de tabaksplant zal tot in de herfst blijven bloeien.