Lavameel korrels voor de tuin kopen? Profiteer van onze aanbiedingen.

2
Lavameel kopen? Met onze korrels groeit en bloeit uw tuin zelfs op de moeilijkste ondergronden.
Lees meer
Sorteren op:
€31,99
Op voorraad

De voordelen van lavameel bij tuinieren op een lastige grond

Steeds meer mensen ontdekken lavameel als bodemverbeteraar. Maar wat is het en wat zijn de voordelen van lavameel? We leggen het uit en vertellen waarom u lavameel écht niet wil laten ontbreken bij tuinaanleg.

Lavameel bestaat uit piepkleine korrels van tussen de nul en de drie millimeter dik. Lavameel is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: vulkanisch gesteente, waarop planten extreem goed groeien.

Deze vulkanische krachtpatser wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van tuinen met een dichte bodemstructuur, zoals kleigrond. De korrels maken de bodem diverser en geven zo de toplaag de kans om meer te luchten.

De voordelen van lavameel opeen rij:

 • - Verbetert de bodemstructuur.
 • - Bevat meer dan tachtig mineralen.
 • - De grond warmt sneller op, waardoor planten en grassen sneller opkomen.
 • - Betere opname van water in de bodem.
 • - Jarenlang effect.

 

Voor aanleg van siertuin en gazon

Lavameel wordt het meeste gebruikt bij het aanleggen van een nieuwe (sier-)tuin of grasmat. De lavakorrel zorg namelijk voor meer poriën in de bodem, waardoor de inworteling stukken beter is en de grond beter in staat is om water in zich op te nemen.

De korrels verspreiden is even simpel als elke andere bodemverbeteraar, en bestaat uit het omspitten van de tuin en het uitharken van de bodemverbeteraar.

Het resultaat is dat gezaaide grassen en planten sneller opkomen doordat de grond sneller opwarmt, en langer groen blijven door de verbeterde opname van voedingsstoffen. Het effect van lavemeel is bovendien lang te zien. Waar bijvoorbeeld potgrond en humus hun werking na zes maanden verliezen, zal lavameel nog jarenlang de bodem voeden.

 

Nog een voordeel van lavameel: het zit boordevol voedingsstoffen

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral bij tuinen op kleigrond. Lavakorrels bevatten meer dan tachtig mineralen die - door de verbeterde bodemstructuur - extreem goed worden opgenomen door planten.

Silicium verhoogt de weerstand van planten, waardoor ze beter beschermd zijn tijdens bijvoorbeeld droge periodes.

De belangrijkste voedingsstoffen in lavameel:

 • - Silicium
 • - Calcium
 • - Fosfor
 • - Magnesium
 • - Kleimineralen

 

Wat is lavameel?

Lavameel is, zoals de naam al aangeeft, meel gemaakt van lavasteen. De korels lavameel maken de grond in de tuin losser, zodat wortels zich stevig en diep kunnen ingraven. Lavameel wordt gebruikt als een bodemverbeteraar die planten goed laat groeien op een grond met een dichte bodemstructuur, zoals kleigrond.

 

Zo wordt lavameel gemaakt

Gebieden rondom vulkanen worden al eeuwenlang gebruikt voor landbouw, simpelweg omdat vulkanisch gesteente in de praktijk een hele goede voedingsbodem blijkt te zijn. Daar waar kalksteen (die we in Nederland vaak tegenkomen) vooral kalk bevat, is vulkanisch gesteente ook rijk aan ijzer.

Lavameel wordt gemaakt door vulkanisch gesteente te vermalen tot korrels of tot meel. Het strooisel is daarna uitermate geschikt om te verwerken in de tuin.

 

Andere namen voor lavameel

Lavameel heeft meerdere alternatieve benamingen:

 • - Lavakorrels
 • - Basalt
 • - Oergesteente
 • - Steenmeel
 • - Lavazand

 

Waarom zou ik lavameel gebruiken in de tuin?

Mineralen zijn noodzakelijk voor een vruchtbare bodem. Ook hebben planten een goede bodemstructuur nodig om goed te kunnen wortelen. Met lavakorrels wordt de grond op z'n wenken bediend: planten krijgen de juiste voedingsstoffen binnen en de bodem wordt luchtiger en losser.

 

Op welke grond gebruik ik lavameel?

Lavameel maakt het makkelijk om te tuinieren op ‘moeilijke’ grond.

 • - Kleigrond.
 • - Grond met een instabiele toplaag.
 • - Grond met en slechte waterhuishouding (te droog of te nat).

 

Wat doet lavameel?

Lavakorrels maken de toplaag van de grond luchtiger. De korrels zorgen dat de aarde minder druk uitoefent op de wortels van de planten, waardoor ze zich gemakkelijker inwortelen. Het resultaat is een snellere groei en een intensere bloei.

Doordat de grond luchtiger wordt, verbetert lavameel de waterhuishouding. Ook absorbeert lavameel vocht. Hierdoor zijn gewassen beter bestand tegen hele warme en neemt de kans op schimmelziektes af tijdens hele natte periodes.

 

Waar komt lavameel vandaan?

Lavameel is afkomstig van vulkanisch gesteente en wordt gewonnen in vulkanisch gebied.

 

Waar in de tuin gebruik ik lavameel?

Lavameel wordt gebruikt op plekken waar planten zich moeten wortelen in dichte aarde, zoals kleigrond.

 

Bij welke planten gebruik ik lavameel?

Lavameel is geschikt voor alle planten – zowel sierplanten als de moestuin – die zich moeten inwortelen in een moeilijke grond, zoals klei.

 

Waarom DCM lavameel?

DCM levert lavameel van hoge kwaliteit. De korrels blijven meerdere jaren in de grond aanwezig, waardoor planten jarenlang goed inwortelen en dus snel groeien.

 

Hoe gebruik ik lavameel?

Lavameel is te gebruiken door het te vermengen met aarde en daarna goed aan te harken. Lavameel heeft de grootste meerwaarde in de toplaag, oftewel de bovenste vijftien centimeter van de tuin.

Bij bestaande beplanting is het vermengen met de toplaag natuurlijk moeilijk. Tip: verticuteer de grond, strooi lavameel en hark/borstel deze zo goed mogelijk in.

 

Gebruik ik lavameel los of in combinatie met andere meststoffen?

Lavameel is uitstekend te gebruiken in combinatie met andere vormen van bemesting.

 

Wanneer strooi ik lavameel?

Het beste moment om lavameel te strooien is bij de aanleg van de tuin, omdat dit het vermengen met de bestaande grond makkelijker maakt. Los daarvan, kan lavameel het hele jaar door worden gestrooid.

 

Hoeveel lavameel heb ik nodig?

Hoeveel lavameel er nodig is, hangt af van de bodemstructuur. Een goede duimregel is dat hoe meer waterplassen er op de grond blijven staan, hoe meer lavameel nodig is.

 • - Aanleg siertuin: tussen de 2 en de 10 kilo per vierkante meter.
 • - Aanleg moestuin: tussen de 1 en 2 kilo per vierkante meter.
 • - Bestaande ondergrond: 1 tot 2 kilo per vierkante meter.
 • - Plantgat: tussen de 50 en 100 gram per liter.
 • - Potgrond: tussen de 25 en 50 gram grond per liter.

 

Aanbiedingen lavameel korrels voor de tuin

In onze webshop hebben we geregeld aanbiedingen voor lavameel korrels voor in de tuin. Bekijk ons productaanbod en profiteer van gratis verzending, met de mogelijkheid om achteraf te betalen.

De voordelen van lavameel bij tuinieren op kleigrond