Beukenhaag of haagbeuk? Ik help je met kiezen

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Beukenhaag of haagbeuk? Ik help je met kiezen

Verschillende planten zijn geschikt als erfafscheiding, zoals de beukenhaag en de haagbeuk. Ik help te kiezen.

Voor een prachtige erfafscheiding wordt vaak gebruik gemaakt van beukenhagen of haagbeuken. In de praktijk zijn er drie plantensoorten die geschikt zijn:

  • Beukenhaag:
    • Fagus Sylvatica (groen)
    • Fagus Sylvatica Atropunicea (rood)
  • Haagbeuk
    • Carpinus betulus (groen)

Welke je kiest, hangt af van hoeveel privacy je wilt in de koudste maanden van het jaar.

 

Het verschil: de beukenhaag is bladhoudend

Sommige planten verliezen in de herfst hun blad. Meestal is dit niet zo erg, maar bij de erfafscheiding is dit vaak minder fijn. Dit is volgens sommige mensen dan ook het nadeel van een haagbeuk: hij oogt in de zomer prachtig, maar verliest in de herfst z’n blad. En jij je privacy.

Wil je ook rondom de winter inkijk voorkomen? In dit geval ben je het beste af met de Fagus Sylvatica en de Fagus Sylvatica Atropunicea, want beiden zijn bladhoudend. 

Dit blad zal in de herfst weliswaar bruin kleuren, maar de bladeren worden in de lente stuk voor stuk vervangen door nieuw blad. 

Binnen een paar weken heeft de beukenhaag zijn oorspronkelijke kleuren terug, zeker als je gebruik maakt van de juiste mest voor beukhagen.

 

Wat is er bijzonder aan de haagbeuk?

Ook al wordt de haagbeuk vaak niet geschikt geacht voor de erfafscheiding, ook deze plant heeft prachtige voordelen in de tuin. 

De haagbeuk heeft namelijk een dichtere structuur, waardoor in de zomer de inkijk tot een absoluut minimum wordt beperkt. Ook heeft de haagbeuk een blad waar sommige mensen gewoon meer van houden: meer nerven, een ruwer oppervlakte, en minder glans.

Ook goed om te weten: een haagbeuk doet het in de praktijk ook erg goed op kleigrond. Bij een dichte bodemstructuur is de beukhaag dan minder geschikt.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.