Hoe bemest je het gazon?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe bemest je het gazon?

Een gazon bemesten is niet moeilijk, maar er komt wel meer bij kijken dan het zomaar uitstrooien van de korrels. Ik geef je daarom graag mijn tips voor een diepgroene grasmat.

 

Waarom je zorgvuldig strooien wil

Mest is natuurlijk dé ultieme voedingsstof voor het gazon en zorgt voor een heldere grasmat die bestand is tegen droogte en ziekte.

Om te zorgen dat de mest optimaal zijn werk kan doen, is het belangrijkste dat er regelmatig wordt gestrooid. Te weinig mest betekent te weinig voeding; maar te veel mest betekent schimmelvorming.

 

Stap 1: Plan de goede maand

Met een goede timing zorg je dat de mest optimaal door de bodem wordt opgenomen. Bemest ongeveer om de twee maanden, maar niet kort na de laatste bekalking.

 

Stap 2: Let op het weer

Meststoffen kunnen pas hun werk doen als ze worden opgenomen in de bodem. Zorg daarom dat je bemest als er geen vorst aan de grond meer is. Het mooiste is om te bemesten vlak voordat het gaat regenen (of nog liever, tijdens een flinke bui).

Is het hartje zomer en heb je een goedkoper merk gazonmest gekocht? Wacht dan voor de zekerheid tot de zon onder is, want bij sommige goedkopere merken kan het gras sneller verbranden dan bij een A-merk (zoals DCM).

 

Stap 3: Zorg voor de goede dosering

Voor de optimale werking gebruik je ongeveer één kilo gazonmest per 10 vierkante meter.

 

Stap 4: Strooi gelijkmatig

Voorkom dat kunstmest zich ophoopt, want hierdoor kunnen schimmels ontstaan. Voor het allerbeste resultaat kun je een strooiwagen gebruiken. Deze zorgt dat de meststof optimaal wordt verspreid, waardoor je een nog groenere grasmat krijgt.

 

Stap 5: Sproei (eventueel)

Is er geen regen op komst? Zorg dan dat je de bodem voldoende sproeit, zodat de meststoffen direct de bodem in kunnen trekken.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.