Bemesten van het gazon, wanneer doe je dat?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Bemesten van het gazon, wanneer doe je dat?

Het bemesten van het gazon doe je bij voorkeur elke zes tot acht weken tijdens het groeiseizoen, van april tot en met oktober. Voor een mooie groene grasmat zijn dus minimaal vier bemestingen nodig per jaar.

 

Waarom bemesten?

Voordat we uitleggen waarom vier keer per jaar bemesten het beste is, vertel ik je eerst waaróm je het gras wilt bemesten.

Door geregeld te bemesten geef je het gras de juiste voedingsstoffen mee, waardoor het gras sterker wordt en beter groeit. Niet alleen een groene deel van het gras heeft hier profijt van, ook de wortel is er erg mee geholpen: de wortel zal sterker worden, gaat zich dieper ingraven, en heeft zo toegang tot meer water en essentiële mineralen.

 

Wat mest doet met het gras

Mest heeft niet één voordeel, maar een heleboel. De belangrijkste voordelen op een rij.

  • Stikstof: Gras houdt van stikstof, onkruid niet.
  • Fosfor: Zorgt voor een stelle groei van het blad en de wortel.
  • Kalium: Beschermt gras tegen kou, droogte en ziekte.
  • Magnesium: Zorgt voor een diepgroene kleur.

 

Om de twee maanden is ideaal

Omdat het gras zich voedt met mest, zal de mest op een gegeven moment ‘opgebruikt’ zijn. Daarom is het goed om regelmatig te bemesten. Ik raad aan om dit om de zes tot acht week te doen, afhankelijk van hoe jong de grasmat is (een jonge grasmat heeft meer voeding nodig dan een mat die er al jarenlang ligt).

Gras groeit niet het hele jaar lang, maar heeft een groeiseizoen. Dit seizoen loopt zo ongeveer van april tot en met oktober. Buiten dit seizoen rust het gras – ik noem het ook wel eens een ‘winterslaap’– en is het dus niet nodig om te bemesten. Dat scheelt.

Als duimregel hou ik altijd het volgende schema aan:

  • April: eerste bemesting
  • Juni: tweede bemesting
  • Augustus: derde bemesting
  • Oktober: vierde bemesting

 

Te veel bemesten is ook niet goed

Als je weet dat mest goed is, wordt het opeens heel verleidelijk om veel vaker te gaan strooien. Dit kost je veel tijd en geld, maar levert je niet veel meer op. Sterker nog, er is een hele goede reden waarom je niet maandelijks het gras wil bemesten: schimmels.

Wanneer de grond meer voedingsstoffen krijgt dan het gras op kan, ontstaat een overschot waar vooral schimmels erg blij van worden. Die kunnen ziekten veroorzaken waar het gras van vergeelt, en dat is natuurlijk het laatste waarop je zit te wachten.

Oftewel: bemest niet te weinig, maar ook zeker niet te veel.

 

Niet bemesten als er nachtvorst is voorspeld

Voor het beste resultaat adviseer ik altijd om nog niet te bemesten als er die nacht nachtvorst wordt voorspeld. De reden is dat een bevroren grond geen voedingsstoffen opneemt.

Tegen het einde van april zal de meeste nachtvorst achter de rug zijn, maar dit hóeft niet. Echte tuinierders hebben de datum van IJsheiligen in mei steevast in hun agenda gegrafeerd. Deze religieuze feestdag wordt al eeuwenlang gezien als de laatste dag waarop nachtvorst zou kunnen voorkomen, Een oude duimregel, maar eentje die zelfs nu nog steeds elk jaar aardig loopt te kloppen.

Is IJsheiligen nog niet geweest? Check dan altijd even de weersverwachting voor de komende nacht voordat je met de tuin aan de slag gaat.

 

Hou ook rekening met het kalken

Iets anders om rekening mee te houden, is wanneer je de kalk strooit over de tuin. Zowel kalk als mest bevatten essentiële stoffen voor het gras en voor de bodem, maar tegelijkertijd uitstrooien is niet handig. De werkingen zijn tegenovergesteld en dat betekent dat je van geen van beiden het maximale resultaat haalt.

Ik raad daarom altijd aan om pas te kalken als de vierde bemesting een maand geleden is geweest, bijvoorbeeld in november. Je tuin heeft dan alles wat hij nodig heeft om gezond de winter in te gaan.

 

Welke mest heb ik nodig?

Persoonlijk heb ik de beste ervaringen met gazonmest van DCM. Andere merken zijn vaak ook goed, maar DCM heeft nét dat ene beetje extra.

Wat deze fabrikant namelijk heel goed doet is het zorgen voor een geleidelijke werking. De mestkorrels worden heel langzaam afgebroken, waardoor de grasmat niet in één keer een hele lading voedingsstoffen krijgt toegediend. Hierdoor is er geen risico om het gras te 'verbranden', zelfs niet tijdens droge periodes.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.