Rozen bemesten als een echte hovenier? Zó doe je dat

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Rozen bemesten als een echte hovenier? Zó doe je dat

Een roos kan een ontzettend dankbare bloem zijn: weelderig en uitbundig. Hoe kleurrijk de roos uiteindelijk bloeit, wordt voor een heel groot deel bepaald door hoe je de rozen gaat bemesten.

Gebruik je te weinig of de verkeerde mest, dan zal de roos niet zijn felste kleuren laten zien.

Maar ik heb goed nieuws: met een simpel stappenplan haal je het maximale uit de bloeiperiode en geniet je tot ver in het najaar van een fel boeket in de achtertuin.

 

Stap 1: Een goede planning

Net als alles in de tuin, valt en staat jouw succes met het maken van een goede bemestingskalender.

Rozen bemesten doe je het beste in twee stappen: éénmaal in het vroege voorjaar en éénmaal in de vroege zomer. Het beste moment voor de eerste bemesting valt samen met de eerste snoeibeurt, want dan maakt de bloem een vliegende start.

Heb je een vroegbloeiende roos (zoals een klimmer of een heesterroos)? Plan dan in september een derde bemesting, aangezien vroegbloeiende rozen al in het najaar knoppen vormen voor het volgende jaar.

 

Stap 2: Met de juiste mest de rozen bemesten

Gebruik alleen organische mest, want deze bevat natuurlijke voedingsstoffen (zoals sporenelementen) die je in kunstmest niet aan zult treffen.

Alle soorten mest zijn te gebruiken voor rozen bemesten, maar voor het allerbeste resultaat is speciale meststof voor rozen altijd de beste keuze. Waarom? Omdat deze meer kalium (voor een sterke groei) en magnesium (voor een betere fotosynthese) bevat.

Gebruik je toch een ander soort mest? De beste keuze is de meststof die rijk is aan de juiste voedingsstoffen: stikstof, fosfor, kalium en magnesium.

 

Stap 3: Het geheime wapen: beendermeel

Om de bloem goed te laten groeien, heeft de plant toegang nodig tot veel en de juiste voedingsstoffen. Een diepe worteling is hiervoor essentieel.

Strooi daarom kort voor het planten/zaaien een goede hoeveelheid beendermeel over de bodem.

Beendermeel is rijk aan fosfor en calcium en zorgt zo voor een rijk bodemleven. De voedingsstoffen in beendermeel zijn namelijk een feestmaal voor micro-organismen in de bodem, zoals de goede bodembacteriën. Het resultaat is een rijke biodiversiteit, waardoor altijd voldoende humus in de bodem aanwezig is.

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.