Beendermeel

2
Beendermeel bestaat uit botten die zijn fijngemalen tot korrels zo dun als meel. Beendermeel is rijk aan fosfor en bevat bovendien een hoop andere voedingsstoffen die goed zijn voor het bodemleven, zoals calcium.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is beendermeel?

Beendermeel bestaat uit botten die zijn fijngemalen tot korrels zo dun als meel. Beendermeel is rijk aan fosfor en bevat bovendien een hoop andere voedingsstoffen die goed zijn voor het bodemleven, zoals calcium.

 

Waar is beendermeel goed voor?

Beendermeel bevat fosfor en in goed voor de groei. Met beendermeel zullen wortelen zich sneller én dieper gaan ingraven in de grond. Hierdoor zijn ze beter in staat om voedingsstoffen op te nemen. Het resultaat is een tuin die kleurrijk en gezond is, zelfs in tijden van langdurende hitte of droogte.

 

Wat doet beendermeel?

Beendermeel zorgt voor een actief bodemleven. De meelkorrels zijn een energiebron voor de vele bodembacteriën en zorgen zo voor meer humus in de bodem. Dit zorgt voor een waardevolle combinatie van langdurige voeding en een gezonde bodemstructuur. Een vruchtbare grond is het resultaat.

Het fosfor in DCM Beendermeel stimuleert essentiële processen:

- Wortelgroei
- Bloemgroei
- Vruchtvorming

Door beendermeel zal de wortel zich sneller en steviger inwortelen, met een rijke bloei als resultaat.

 

Waarom DCM Beendermeel?

DCM Beendermeel heeft nét iets meer dan goedkopere varianten. DCM Beendermeel is honderd procent organisch, zonder kunstmatige toevoegingen. Hierdoor is dit beendermeel geschikt voor zowel de siertuin als de biologische moestuin. Het hoge fosforgehalte stimuleert de planten en zorgt zo voor een rijke bloei.

 

Gebruik ik beendermeel los of in combinatie met andere meststoffen?

Goed om te weten, is dat beendermeel niet rechtstreeks door planten opgenomen wordt. Het beendermeel wordt geconsumeerd door micro-organismen die in de grond leven, die op hun beurt de voedingsstoffen in de vorm van humus afgeven aan planten. Beendermeel is hierom een goede aanvulling op bestaande meststoffen.

 

Bij welke planten gebruik ik beendermeel?

Beendermeel is geschikt voor veel planten en wordt vooral gebruikt bij planten waarbij de inworteling belangrijk is. Dit is het geval bij bijvoorbeeld de moestuin (hoe dieper de wortel, hoe rijker de oogst) en sierbloemen zoals rozen (een betere wortel zorgt voor een betere bloem).

 

Waaruit bestaat beendermeel?

Beendermeel bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit meel gemaakt van beenderen. Deze beenderen zijn afkomstig uit de vleesindustrie en zijn dus een restproduct.

Beendermeel is rijk aan:

- Fosfor
- Calcium

 

Beendermeel in combinatie met andere meststoffen

Beendermeel is een meststof en is een goede aanvulling op andere meststoffen die u wellicht al gebruikt. Beendermeel is gemakkelijk met de grond te vermengen en kan gemakkelijk worden toegediend tijdens het aanleggen of omspitten.

De voedingsstoffen in beendermeel worden langzaam afgegeven en zorgen daardoor voor een langdurige werking.

 

Wanneer strooi ik beendermeel?

Beendermeel kan het hele jaar door worden gebruikt. Het meest geschikte moment is in de loop van de lente, omdat het meel dan gemakkelijk vermengd kan worden met de grond. Herhaal dit aan het begin van de zomer, voor een extra kleurrijke tuin in de warmste maanden van het jaar.

 

Hoeveel beendermeel heb ik nodig?

Beendermeel is een geconcentreerde grondstof, waardoor een beperkte toediening zorgt voor een seizoen lang voeding. Hoeveel u nodig heeft, hangt af van of u een nieuwe tuin aanlegt of een bestaande tuin onderhoudt.

- Aanleg nieuwe tuin: 100 gram per vierkante meter

- Onderhoud bestaande tuin: 50 gram per vierkante meter

Voor groente geldt dat de hoeveelheid beendermeel gerust mag worden verhoogd tot 100 gram per vierkante meter, want dit kan in veel gevallen bijdragen aan een hogere oogst. Voor fruit en sierplanten heeft een hogere dosering geen meerwaarde (al is het niet schadelijk).

Beendermeel wordt meestal verkocht per 1,5 of 3 kilo. Mits droog en donker bewaard, is een pak jarenlang houdbaar.

 

Tip bij het strooien van beendermeelpoeder

Strooi de beendermeel gelijkmatig uit en laat het licht inwerken. Beregen de meel gelijk om de werking te versnellen.

Legt u een nieuwe tuin aan? Dan is het aan te raden om beendermeel zo kort mogelijk voor het planten of zaaien te gebruiken, om maximaal van de werking te kunnen profiteren.