Waarom heeft een plant fosfor nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Waarom heeft een plant fosfor nodig?

Fosfor helpt de plant met ademhalen en in de energievoorziening. In de lente helpt fosfor in de tuin om de wortels snel en stevig te laten groeien, zodat de plant zich goed gaat ingraven in de tuin.

Ook helpt fosfor bij het vormen van de eiwitten die nodig zijn voor een goede groei.

Fosfor verbindt zich in de natuur met zuurstof en vormt zo een belangrijke voedingsbron: fosfaat. Als een plant een gebrek aan fosfaat heeft, zal de plant minder snel groeien.

Hoe belangrijk is fosfor?

Fosfor is dus erg belangrijk voor een plant. Zeker in het voorjaar heeft een plant relatief veel fosfor nodig om zich te ontwikkelen. Een goed ingegraven wortel is namelijk essentieel voor de opname van water, stikstof en voedingsstoffen.

De exacte behoefte verschilt natuurlijk per plant. In de praktijk zijn het vaak moestuingroenten die een extreem hoge behoefte hebben aan fosfaat. De reden is dat die vaak worden gekweekt op zandgronden.

Moestuingroenten hebben van nature vrij kleine wortelen, maar moeten toch in een kort tijdsbestek erg veel fosfaat opnemen om later in het jaar iets eetbaars te kunnen leveren.

Ook tuinen die zijn aangelegd op basis van hun kleuren – denk aan bijvoorbeeld rozentuinen of vlindertuinen – hebben een grotere behoefte aan fosfor. De fosfor stimuleert de fotosynthese en de ademhaling, twee belangrijke voorwaarden voor de gezondheid van de plant.

 

En wat gebeurt er met te weinig fosfor?

Een fosforgebrek heeft een duidelijk gevolg: de plant groeit minder goed. De plant verplaatst fosfaat van de oudere bladeren en de bloem naar het jongere blad. Het resultaat: de oudere bladeren verkleuren.

In de moestuin is een fosfaatgebrek het beste te merken aan de opbrengst: die zal uiteindelijk lager uitvallen.

Gelukkig is een fosfaatgebrek gemakkelijk te voorkomen en te herstellen met de juiste voeding. Vooral het gebruik van beendermeel is om deze reden erg populair.  

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.