Wat zijn hydrokorrels & waarom gebruik je ze?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wat zijn hydrokorrels & waarom gebruik je ze?

Hydrokorrels absorberen vocht. De korrels zijn krachtig en dat is waarom hydrokorrels vaak worden gebruikt om de waterhuishouding in plantenbakken en in potten te verbeteren. Dit is hoe het werkt.

Waarschijnlijk heb je ze al vaak genoeg in een plantenbak zien liggen: van die kleine, ronde kleibolletjes. En heb je je afgevraagd wat ze eigenlijk doen. Die kleibolletjes, dat zijn dus hydrokorrels.

Laat ik beginnen met het goede nieuws: hydrokorrels zijn een hele goedkope én efficiënte manier om te zorgen dat bloempotplanten sterk en gezond groeien.

 

Wat zijn hydrokorrels?

Hydrokorrels zijn kleine, lichtgewicht kleisteentjes. De steentjes bevatten geen voedingsstoffen en hebben een neutrale zuurgraad, oftewel pH-waarde.

 

Wat doet de hydrokorrel?

Een hydrokorrel zorgt voor een uitgebalanceerde waterhuishouding bij de plant. De korrels absorberen water. Niet alleen uit de potgrond, maar ook uit te wortels. Krijgt op enig moment de plant te veel water, waardoor hij anders zou 'verzuipen'? Dan zorgt de hydrokorrel ervoor dat het overtollige water wordt opgenomen uit de wortel.

Ook maken hydrokorrels de grond losser. Hierdoor circuleert meer lucht onder het oppervlakte, waardoor de wortel meer zuurstof krijgt.

 

Waarom is een hydrokorrel goed voor het water?

voorbeeld waarom hydrokorrels de waterhuishouding verbeteren

De korrel verbetert de afwatering van de planten en daarmee de drainage. Omdat de korrel water opneemt, wordt het aangeboden water gelijkmatiger verdeeld over de onderkant van de pot.

Zonder drainage heb je namelijk de kans dat er onderin de pot te veel water blijft staan. Als dit meer water is dan de plant aankan, ontstaat de kans op wortelrot, met alle vervelende gevolgen die daar bij horen.

Ook hydrokorrels die bovenin worden gestrooid, verbeteren de waterhuishouding. Nieuw water wordt gelijkmatiger over het oppervlakte verdeeld. En het staat ook nog eens mooier.

 

Hoe lang gaat een hydrokorrel mee?

Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee!

De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken.

Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is. Vervang je een potplant voor een nieuwe? Dan kun je de oude korrels gewoon afspoelen en hergebruiken.

 

Welke hydrokorrels zijn het beste?

Zelf ben ik het meest onder de indruk van de krachtige werking van DCM Hydrokorrels. DCM produceert goed gebakken en gewassen korrels van zuivere klei, die daardoor een neutrale zuurgraad hebben en zorgen voor een optimale opname van water.

 

Is een hydrokorrel niet meer werk?

Er wordt wel eens gedacht dat je jezelf met een hydrokorrel meer werk op de hals haalt. Ik snap wel dat dit soms wordt gedacht. Je voegt iets toe, dus je zult er ook wel meer werk van hebben. Maar laat ik je geruststellen: een hydrokorrel bespaart je juist werk.

Waarom hydrokorrel je werkt bespaart? De hydrokorrel houdt water vast op het moment waarop de wortel te veel water krijgt aangeboden. De korrel laat dat water weer los, als de wortel daarom vraagt. Het resultaat: je hoeft minder vaak water te geven.

In ons tuincentrum gebruiken we daarom eigenlijk standaard overal hydrokorrels. Zouden we dat niet doen, dan zouden we automatisch alle planten dagelijks water moeten geven op de warme zomerdagen. Nu hoeft dat maar een paar keer in de week. En bij jou thuis zal dat ook zo zijn.

 

Bonustip: Voordelig hydrokorrels bestellen? In onze webshop hebben we momenteel een scherpe aanbieding voor hydrokorrels.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.