Boomstronk milieuvriendelijk verwijderen? Zo doe je dat

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Boomstronk milieuvriendelijk verwijderen? Zo doe je dat

Een afgezaagde boom levert een ontsierende boomstronk op. De boomstronk milieuvriendelijk verwijderen kan op meerdere manieren. We gaan ze bij langs.

Een boomstronk verwijderen kan op verschillende milieuvriendelijke manieren. Zoals uitgraven, mulchen met compost of de tuin ophogen. Het gebruik van chemische middelen is effectief, maar onwenselijk vanwege de schade aan de bodem. Een professional inschakelen kan maar is duurder.

Chemisch is niet goed voor de tuin

Het alternatief voor een milieuvriendelijke verwijdering van de boomstronk is door middel van chemische middelen of zout. Toegegeven: de boom met agressieve stoffen doden is bewezen effectief, maar tegelijkertijd niet wenselijk.

Giffen (en ook zout) komen terecht in bodemwater en zorgen voor jarenlange schade aan de bodem en daardoor aan de planten.

Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijke alternatieven.

 

1 – De boom uitgraven

De boom uitgraven is simpel, maar tegelijkertijd tijdrovend. Bij alles wat groeit geldt namelijk: het meeste zit onder de grond. Was het een oudere boom? Dan is de kans groot dat veel wortels inmiddels vele meters lang zijn.

Kiest u toch voor deze methode? Schep dan de grond weg in een ruime straal rondom de boom. De wortels kunt u knippen, doorhakken of frezen.

De wortels onder de boom zijn moeilijker om los te graven. Het losmaken van deze wortels kan door de boom vast te binden aan bijvoorbeeld de trekhaak van de auto en voorzichtig weg te rijden. Enige voorzichtigheid is hierbij op z’n plek, om te voorkomen dat de stronk achterop de auto terechtkomt.

Let hierbij wel goed op dat lange wortels een groot deel van de grond kunnen ontwrichten. Dit is vooral van belang bij bebouwing in de buurt van de boom, zoals een schutting of een tuinhuis.

 

2 – Composteren met mulch

Een niet-verwijderde boomstronk zal niet opnieuw uitgroeien tot een boom. De stronk zal langzaam afsterven en worden afgebroken door de natuur. Dit proces gaat alleen niet snel: het kan tien tot twintig jaar duren voordat de boom is opgenomen door de bodem. 

Het afbreken van de boomstronk kan veel sneller gaan door mulch te strooien over de boomstronk. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld een combinatie van bladsnippers, biologische Mulch van DCM en compost. Zorg hierbij voor een grote hoeveelheid, bijvoorbeeld een bult van 50 centimeter hoog.

Door de mulchhoop nat te houden, activeert u de opruimploeg van de natuur: schimmels, bacteriën en paddenstoelen. Het resultaat is dat de boomstronk al binnen enkele jaren volledig verteert, zonder dat u er moeite voor hoeft te doen. 

Duurt een paar jaar nog te lang? Zelfs dan helpt het om te mulchen. Na een herfst en een winter onder een mulchbult, wordt de stam zacht en broos. Met een beetje geluk is de stam in de lente vodoende afgebroken om hem met een stevige schep in delen uiteen te scheppen.

 

3 – De tuin ophogen

Door de tuin op te hogen verdwijnt de boomstronk uit het zicht. U kunt de héle tuin ophogen, of alleen het gebied rondom de boomstronk.

Hiervoor kunt u gebruik maken van borderrollen, die u om de boomstronk plaatst en opvult met bemeste tuinaarde. Hierdoor ontstaat een plateau, ook wel een ‘verhoogd bed’ genoemd. Een verhoogd bed is namelijk beter dan een schuine bult, omdat het water er niet van afrolt. 

De ophoging kunt u bemesten en naar smaak inrichten met bloemen en planten. Intussen breekt de natuur de boomstronk ondergronds af, waarbij waardevolle compost ontstaat voor de nieuw aangelegde tuin.

Tot slot kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de boom te laten verwijderen door een professional. Het voordeel hiervan is dat een professional beschikt over de juiste apparatuur en al in een uur klaar kan zijn. Het nadeel zijn natuurlijk de kosten, want die kunnen neerkomen op honderd tot tweehonderd euro.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.