Graszaad kopen?

29
Graszaad kopen? Of u nu een nieuwe tuin aanlegt of een kale plek herstelt: bij ons vindt u het juiste graszaad voor uw tuin.
Lees meer
Sorteren op:

Waarom DCM graszaad?

DCM graszaad onderscheidt zich van goedkopere merken door de snelle ontkieming en krachtige inworteling. De zadenmix is uitgekiend en uitgebalanceerd, en zorgt zo voor een dichte grasmat zonder kale plekken.

Nóg sneller resultaat? De Plus-producten van DCM bevatten naast graszaad ook organische meststof, die ook nog eens werkt als wortelactivator. Hierdoor heeft u nóg sneller een ontkieming en daardoor een mooie en dichte grasmat.

 

Wanneer strooi ik graszaad?

Het beste moment om gras te zaaien is in de late zomer of het begin van het najaar. De heetste periode is dan achter de rug en de grond is erg broeierig. Onder deze omstandigheden zullen de graszaden het snelste ontkiemen en zich genoeg ontwikkelen om ook de winter te doorstaan.

Daarnaast is het ook goed mogelijk om in het voorjaar te zaaien. Voor de ontkieming heeft de grond een bodemtemperatuur van zo’n tien tot vijftien graden nodig. Aan het begin van het voorjaar zal het vaak nog te koud zijn, dus zaai bij voorkeur in de tweede helft van de lente voor het snelste resultaat.

 

Gebruik ik graszaad los of in combinatie met andere meststoffen?

Bij de tuinaanleg is het verstandig om gebruik te maken van een bemeste tuinaarde, zodat er geen extra bemesting nodig is.

Voor het bijzaaien is het verstandig om tegelijk mest te strooien, zodat de kiemende grassen gelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Graszaad strooien

Voor kleine oppervlaktes is het goed mogelijk om gras te strooien met de hand of uit de verpakking. Zaait u een grote oppervlakte in? Gebruik dan desgewenst een handstrooier of een strooiwagen. Zo wordt het graszaad gelijkmatig verdeeld, waardoor wordt voorkomen dat er meer graszaad wordt gestrooid dan nodig.

 

DCM Graszaden in de Plus-lijn

De Plus-lijn van DCM bevat niet alleen graszaad, want de allerbeste graszaadmengsels zijn gemengd met organische meststof, die fungeert als wortelactivator. Hierdoor is een goede en vooral snelle ontkieming van het graszaad gegarandeerd. Zo heeft u in 1 keer ene mooi dicht gazon met de Plus serie van DCM. De plus-lijn bestaat uit:

  • - DCM Activo® Plus - Voor het inzaaien en doorzaaien van sport- en speelgazons
  • - DCM Grazio® Plus - Bestaat uit vele fijne types, speciaal voor het inzaaien en doorzaaien van een Engels Siergazon
  • - DCM Ombra® Plus - Met speciale sterkere grastypes, speciaal voor schaduwplekken en gazons op plakken onder bomen, schommels, klimtoestellen etc.
  • - DCM Riparo® Plus - Voor het herstellen van kale plekken en het doorzaaien van sport- en speelgazons; zeer snelle kieming voor ene succesvol herstel.

 

Wat is het beste graszaad voor het gazon?

Welk graszaad voor uw gazon het beste werkt, hangt af van het gazontype en de mate van zonlicht en schaduw die uw gazon ontvangt. Het is aan te raden een mengsel te kiezen dat specifiek geschikt is voor uw individuele omstandigheden, zoals een schaduwrijke tuin of een siertuin.

 

Waar koop je het beste graszaad?

U heeft de mogelijkheid om graszaad aan te schaffen bij diverse winkels, waaronder tuincentra, bouwmarkten en online webshops. In de webshop van Tuincentrum Gigant koopt u uitsluitend graszaad van topmerken. Bekijk gerust ons assortiment graszaad hierboven.

 

Hoeveel kg Gazonzaad per m2?

Voor het inzaaien van een nieuw gazon raden we een hoeveelheid van 15 tot 30 gram graszaad per vierkante meter aan. Bij herstelwerkzaamheden, zoals het herstellen van kale plekken, heeft u genoeg aan een hoeveelheid van ongeveer 10 tot 15 gram per vierkante meter.

 

Kan je te veel graszaad strooien?

Het is zeker mogelijk om te veel graszaad te strooien, en dit kan nadelig zijn voor de grasmat. Een overmatige hoeveelheid graszaad kan bijvoorbeeld leiden tot verstikking van jonge planten en concurrentie om voedingsstoffen in de bodem. We adviseren daarom om de aanbevolen hoeveelheid graszaad te volgen die op de verpakking staat vermeld..

 

Is er verschil in kwaliteit graszaad?

Er is aanzienlijk verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten graszaad. Hoogwaardig graszaad bevat gezondere en beter presterende grassoorten, en minder onkruidzaden. Hierdoor kunt u een gazon verkrijgen dat niet alleen mooier oogt, maar ook sterker is en beter bestand tegen ongewenste plantengroei.

 

Wat is beter, graszoden of graszaad?

De keuze tussen graszoden en graszaad hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en situatie. Graszoden bieden snel resultaat en direct gebruik van het gazon. Het zaaien van graszaad is goedkoper en past zich beter aan de ondergrond aan.

 

Welk graszaad gebruikt de gemeente?

Gemeentes maken vaak gebruik van specifieke mengsels die geschikt zijn voor openbare ruimtes zoals parken en sportvelden. Het gekozen mengsel kan variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden, zoals klimaat en gebruiksintensiteit. Zoekt u de beste graszaden voor elke situatie? Kijk dan niet verder dan de zaden in onze webshop, want wij verkopen enkel de allerbeste merken.

 

Hoe diep moet het graszaad gezaaid worden?

Bij het zaaien van graszaad is het aan te raden om het zaad lichtjes te bedekken met aarde. Over het algemeen is een diepte van ongeveer een halve tot een hele centimeter genoeg. Hierdoor kunnen de zaden goed in contact komen met de grond, wat het kiemproces bevordert. Vaak is het al genoeg om licht in te harken.

 

Wat eerst, kalk of graszaad?

Het beste is om eerst kalk te strooien. Hierdoor is de pH-waarde van de grond gelijk goed. Als de kalk is aangebracht en na een paar week in de grond is getrokken, kunt u overgaan tot het zaaien van het graszaad.

 

Hoeveel m2 met 15 kg graszaad?

Met een hoeveelheid van 15 kilo graszaad heeft u doorgaans genoeg in huis om een oppervlakte van ongeveer vijfhonderd tot duizend vierkante meter te kunnen inzaaien.

 

Kan graszaad tegen regen?

Graszaad kan zonder problemen tegen regen. De regen is juist heel gunstig. Het helpt om het zaad dieper in de grond te duwen en de kieming te bevorderen.

 

Waarom graszaad inharken?

Het inharken van graszaad is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat het zaad goed in contact komt met de aarde. Dit bevordert de kieming omdat het zaad optimaal in de bodem is verankerd.

 

Wat als je graszaad niet hebt ingeharkt?

Als  u ervoor kiest om het graszaad niet in te harken, maken de zaden minder goed contact met de grond. Hierdoor kan het langer duren voordat sommige zaden kiemen, waardoor het gras niet regelmatig opkomt. Dit kan zorgen voor kale plekken, omdat de grote grassprieten het licht wegnemen voor de kleinere sprieten.

 

Hoe voorkomen dat vogels graszaad opeten?

U kunt verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat vogeltjes met het graszaad aan de haal gaan. Het plaatsen van netten over het ingezaaide gebied kunnen helpen om vogels weg te houden totdat het graszaad is ontkiemd. Ook ouderwetse vogelverschrikkers zijn nog steeds erg effectief.

 

Kan graszaad te nat worden?

Water is goed voor graszaad, maar te veel water kan nadelig zijn. Te veel vocht kan zorgen dat zaden verstikken, waardoor ze niet goed uitkomen. Een goede drainage is daarom aan te raden.

 

Welk graszaad groeit het snelst?

Raaigras (ook wel bekend als Lolium) staat erom bekend relatief snel te groeien. Wel hangt dit af van de omstandigheden, zoals de hoeveelheid schaduw en hoe het gazon wordt gebruikt. Bij veel schaduw of bij siergras zijn andere grassoorten meer geschikt. In ons productoverzicht hierboven vindt u de beste grassoorten voor uw specifieke omstandigheden.

 

Hoe kan je graszaad sneller laten kiemen?

Hoe snel graszaad ontkiemt, hangt voornamelijk af van de temperatuur van de bodem. Wat helpt is om de zaden in te harken en om te zorgen voor voldoende water in de periode na het zaaien.

 

Heeft graszaad zon nodig?

Graszaad heeft zonlicht nodig om te ontkiemen en te groeien. Hoeveel zon er nodig is, verschilt per grassoort. Heeft u plekken in  de tuin met veel schaduw? Dan beschikt onze webshop over graszaden die minder licht nodig hebben dan de meer gewone graszaadmixen.

 

Waarom groeit mijn graszaad niet?

Als  het gras niet groei, kan dat meerdere oorzaken hebben. Het weer speelt een grote rol, want gras ontkiemt pas bij een bodemtemperatuur van tien tot vijftien graden. Te weinig water en het gebruik van ongeschikte grassoorten kunnen ook een oorzaak zijn.