Hoe en wanneer moet je een Vijgenboom snoeien?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe en wanneer moet je een Vijgenboom snoeien?

Een vijgenboom (Ficus carica) is niet alleen een mooie, karaktervolle boom, maar levert ook heerlijke vruchten op. Toch is het belangrijk om de boom goed te snoeien als je gezonde groei en een rijke oogst wil stimuleren. Een goed gesnoeide vijgenboom blijft compact, sterk, luchtig én productief. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een vijgenboom moet snoeien, wanneer je dat het beste doet, hoe kort je mag snoeien en welke takken je precies wegknipt.

Hoe kort mag je een vijgenboom snoeien?

Hoe kort je een vijgenboom mag snoeien, hangt af van de leeftijd van de boom en het doel van de snoei. Hieronder kun je zien hoe kort je een jonge en oudere vijgenboom kunt snoeien:

Jonge vijgenbomen

Bij jonge exemplaren is vormsnoei belangrijk. Je kunt dan vrij rigoureus te werk gaan om een mooie, open structuur te creëren. Snoei de hoofd- en zijtakken terug tot ongeveer 30–40 cm om de boom te stimuleren om te vertakken. Zo ontwikkelt zich een stevige basis voor de toekomstige groei en vruchtvorming.

Volwassen vijgenbomen

Bij oudere bomen is het verstandig wat voorzichtiger te zijn. Snoei maximaal een derde van de totale kroon per jaar weg. Te sterk snoeien kan namelijk stress veroorzaken of de boom verzwakken, met minder vruchtvorming als gevolg. Focus op het behouden van een open structuur waarin lucht en licht makkelijk kunnen circuleren.

Een algemene vuistregel: snoei liever jaarlijks een beetje dan eens in de paar jaar veel.

Welke maand vijgenboom snoeien?

De juiste timing is cruciaal voor het succes van je snoeiwerk. De vijgenboom heeft namelijk een specifieke groeicyclus die je het best respecteert:

Wintersnoei (februari – maart)

De belangrijkste snoei vindt plaats aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, tussen eind februari en begin maart, net voordat de boom uitloopt. De boom is dan nog in rust, waardoor hij de snoei goed kan verdragen en in het voorjaar snel herstelt. In deze snoei verwijder je:

  • Dode of zieke takken
  • Te lange scheuten
  • Waterloten
  • Takken die naar binnen groeien

Zomersnoei (juli – augustus)

Een lichte zomersnoei helpt om de boom in vorm te houden en overmatige groei af te remmen. Hierbij kun je nieuwe, snelgroeiende waterloten wegnemen of takken die in de weg zitten inkorten. Dit stimuleert bovendien de rijping van de vruchten doordat er meer zonlicht bij kan komen.

Let op: Snoei niet in de herfst of vroege winter. De boom is dan nog actief en de snoeiwonden kunnen gevoelig zijn voor vorst, wat schade aan de boom kan veroorzaken.

Welke takken snoeien vijgenboom?

Bij het snoeien van een vijgenboom is het belangrijk om selectief en met beleid te werk te gaan. Kijk goed naar de vorm van de boom en richt je op de volgende soorten takken:

Dode, zieke of beschadigde takken

  • Deze takken kosten de boom energie en kunnen ziektes verspreiden. Verwijder ze altijd tot aan de gezonde basis.

Waterloten (rechtop groeiende scheuten)

  • Waterloten ontstaan vaak snel en groeien recht omhoog zonder veel zijtakken of vruchten. Deze kun je het best in de zomer of tijdens de wintersnoei verwijderen.

Kruisende of schurende takken

  • Wanneer takken tegen elkaar aan groeien of over elkaar schuren, kunnen wonden ontstaan. Deze wonden zijn vatbaar voor ziektes. Kies welke van de twee je wil behouden en verwijder de andere.

Tak naar binnen gericht of naar beneden hangend

  • Richt je op het behouden van takken die naar buiten groeien. Takken die naar binnen groeien, nemen licht en lucht weg uit het hart van de boom en zorgen voor een dichte, vochtige kroon. Dat bevordert schimmelvorming en ziektes.

Te lange takken

  • Lange, horizontale takken kun je inkorten tot een naar buiten gerichte knop of zijtak. Dit houdt de boom compact en open.

Tip: Vijgen ontwikkelen zich meestal aan jonge scheuten van het vorige groeiseizoen. Snoei dus niet ál het nieuwe hout weg, anders loop je je oogst mis.

Het snoeien van een vijgenboom vraagt een beetje kennis, maar met deze tips houd je jouw boom gezond, krachtig en productief. Snoei op het juiste moment, wees niet bang om te knippen, maar doe het doordacht. Door de boom regelmatig bij te bemesten met DCM Vloeibare meststof voor olijven, vijgen en citrus. Zo geniet je jaar na jaar van een mooie boom en een rijke vijgenoogst!

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.