Alles wat je moet weten over Dahlia's!

 • Geplaatst op
 • Door Luit Ottema
Alles wat je moet weten over Dahlia's!

Weinig bloemen brengen zoveel kleur en uitbundigheid in de tuin als dahlia’s. Van midden juni tot een stuk in oktober geniet je van hun overdaad aan kleuren. Genoeg voeding is het geheim achter die maandenlange bloei.

Hoe groot worden de bloemen?

Dahlia’s worden onderverdeeld op basis van hun bloemvormen: enkelbloemige, cactusdahlia’s, waterleliedahlia’s, pompondahlia’s, anemoonbloemige…. De grootste, zoals de fameuze Café au Lait, hebben bloemen zo groot als een bord, tot wel 25 cm doorsnede! Ook de hoogte kan erg verschillen, van 20 cm (ideaal voor in potten) tot 2 meter.

Hoe bescherm je jouw Dahlia’s tegen de wind?

Hoge dahlia’s kunnen, net als zonnebloemen, bij een harde windvlaag omvallen. Met een slim trucje houd je ze compact. Top je dahlia’s in mei, zodra ze 20 à 30 cm hoog staan. Knip de hoofdstengel net boven een dubbele vertakking of set blaadjes weg. Zo blijft je plant compacter en valt ze minder snel om, én vormt ze meer zijtakken en bloemen.

Hoe plant en verzorg je Dahlia’s?

Dahlia’s zijn makkelijke tuinplanten, die het op zowat elke bodem goed doen. Op rijke grond, in volle zon, bloeien ze het uitbundigst.

 • Plant je dahliaknollen max. 3 cm onder de bodem.
 • Zet ze 50 cm uit elkaar.
 • Voeg een handje organische meststoffen toe in het plantgat.
 • Tuinier je op zandgrond, voeg dan DCM Zandgrondverbeteraar Bentoniet toe.
 • Geef goed water.

Hoe zorg je ervoor dat je lang bloeiende Dahlia’s hebt?

Dahlia’s bloeien uitbundig en lang. Hoe houd je die geweldige bloemenstroom op gang?

 • Knip regelmatig bloemen, dat stimuleert dahlia’s om nieuwe bloemen te blijven produceren.
 • Snijd de steel net boven een dubbele set blaadjes af. In de oksels van die blaadjes komen nieuwe zijscheuten, met nieuwe bloemen.
 • Haal systematisch uitgebloeide bloemknoppen weg, zo houdt je dahlia genoeg energie over om verder te bloeien, in plaats van zaad te vormen.
 • Meng vanaf juli elke 14 dagen DCM Vloeibare Plantenvoeding Rozen & Bloemen in het gietwater.

Wanneer kan je Dahlia's planten?

Dahlia’s kunnen niet tegen de vorst: ze mogen pas rond begin mei de grond in. Wil je vroeger van dahlia’s in de tuin genieten? Zet ze eind maart in potten, en houd ze in de kas. Midden mei plant je ze in de tuin.

TIP: Pas op voor de slakken

Slakken lusten wel een jong dahliascheutje; houd ze in mei en juni in de gaten, en strooi waar nodig slakkenkorrels voor de biotuin, zoals DCM Bio Anti-slak.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.