Hoe kan ik bloedmeel gebruiken?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe kan ik bloedmeel gebruiken?

Bloedmeel doet wonderen voor de tuin én is gemakkelijk te gebruiken. En dit is hoe het werkt.

Bloedmeel is precies wat de naam doet vermoeden: gedroogd bloed, vermalen tot meel. Het bloed is afkomstig uit slachthuizen en is daardoor erg eiwitrijk. Een voordeel voor de tuin, want planten profiteren van de stikstof die na het strooien vrijkomt. Het resultaat: groene bladeren en gezonde stengels.

Hoe je bloedmeel gebruikt, vertel ik je graag.

 

Stap 1: Bepaal de hoeveelheid

Bloedmeel wordt verkocht in kartonnen verpakkingen. Hoeveel je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de tuin, maar ga uit van ongeveer 50 gram per vierkante meter.

Bloedmeel strooi je het liefst drie keer per jaar, tussen maart en half augustus. Bloedmeel is goed te bewaren op een droge plek, dus het is helemaal geen probleem om een jaarvoorraad in één keer te kopen.

Mijn tip: zorg ook altijd dat je nog een heel klein beetje bloedmeel achter de hand hebt. Kleurt het oude blad van een plant op een gegeven moment geel? Met bloedmeel geef je de plant z’n groene kleur weer terug.

 

Stap 2: Strooien

Bloedmeel kun je gemakkelijk strooien over de tuin. Zorg daarbij dat je het meel niet inademt, bijvoorbeeld door ook nu even een mondkapje te gebruiken.

Bloedmeel moet oplossen in het water om zijn werk te kunnen doen. Besproei dus gelijk de tuin of, als je daar geen zin in hebt, strooi bloedmeel als het regent.

 

Stap 2 (alternatief): Gieteren

Bloedmeel kun je ook prima toebrengen met een gieter. Los het bloedmeel op in voldoende water en giet het rustig uit over de bodem.

 

Stap 3: Leun achterover en wacht af

Het mooie van bloedmeel is dat het een snelwerkende meststof is. Het wordt gelijk opgenomen in de bodem en bereikt dus snel de wortel. Het resultaat is binnen een week – en soms al na een paar dagen – zichtbaar in de tuin.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.