Een tuin aanleggen op kleigrond? Zo doe je dat

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Een tuin aanleggen op kleigrond? Zo doe je dat

Een tuin aanleggen vraagt om de nodige voorbereiding, zeker bij kleigrond. Bestaat jouw tuin meer uit klei dan zand? Geen nood, ik help je erdoorheen.

Een goede voedingsbodem is een voorwaarde voor een mooie tuin die weelderig groeit. De kwaliteit van de bodem bepaalt immers hoe goed (of slecht) de bodem vocht vasthoudt en of wortels onbelemmerd kunnen groeien.

 

Is het klei of iets anders?

Welke soort bodem je hebt, hangt natuurlijk af van waar je woont. En je kunt het vrij simpel achterhalen door de spade in de grond te zetten en te bekijken wat je op 30-50 centimeter diepte aantreft.

  • Losse grond: Valt in korrels of kluitjes uiteen als je het met de hand oppakt weer loslaat
  • Leem: Een kleverige ondergrond die je gemakkelijk kunt oprollen tot de grootte van een tennisbal (zonder dat het uit elkaar valt)
  • Klei: Een eveneens kleverige ondergrond, die je kunt oprollen tot de grootte van een grote knikker of een kleine pingpongbal.

Valt jouw tuin onder deze categorie, dan is dit artikel voor jou bedoeld.

 

Is kleigrond slecht?

Kleigrond is niet per definitie beter of slechter dan andere soorten grond. Sterker nog, het heeft óók voordelen.

Voordelen van kleigrond:

  • De grond blijft lang vochtig, zelfs tijdens extreem droge periodes
  • Voedingsstoffen en mineralen worden langer vastgehouden

Nadelen van kleigrond:

  • Kleigrond warmt langzamer op, waardoor de groei van planten langer duurt
  • De grond blijft lang vochtig en dat is iets waar niet iedere plant goed tegen kan.

Maar laat ik je het goede nieuws vertellen: ook op kleigrond kun je dus prima een gazon, een haag of een (moes-)tuin aanleggen. Het vraagt om een andere benadering en specifiek onderhoud, maar je kunt absoluut niet zeggen dat kleigrond een slechte ondergrond is.

Gelukkig maar.

 

De eigenschappen van een goede grond

Straks ga ik je vertellen welke stappen je moet nemen om een goede voorbereiding te treffen. Maar eerst leg ik je uit waaróm dit een goed idee is. Oftewel: wat de eisen zijn voor een kwalitatief goede ondergrond.

 

Wat maakt een grond goed?

 

  • Structuur: Een goede ondergrond bestaat niet uit één soort korrel, maar een gezond mengsel van fijne deeltjes, grove deeltjes en humus, oftewel verteerde deeltjes van dode dieren en planten. Met een ideale structuur wordt het regenwater goed opgenomen en is de bodem luchtdoorlatend
  • Voeding in de bodem: Een gezonde en onkruidarme tuin heeft een gezonde mix aan voedingsstoffen nodig, waaronder stikstof, fosfaat en kalk
  • Zuurgraad: De zuurgraad bepaalt hoe goed planten groeien. Gelukkig stellen de meeste planten geen hoge eisen aan de zuurgraad. In veruit de meeste gevallen is een licht zure grond al voldoende (tenzij je een bijzondere tuin aanlegt met bijvoorbeeld veel heideplanten of rotsplanten).

 

Een tuin aanleggen op kleigrond in vijf simpele stappen

De aanleg van een tuin of een gazon vraagt om de nodige voorbereiding.

Wat heb je nodig?

  • Een spade
  • Kalk
  • Bodemverbeteraar
  • Compost

Heb je alles in huis? Dan kun je aan de slag!

 

Stap 1: Maak de klei goed los

Op deze manier kan de klei goed ademen en droogt het (een beetje) op. Goed losmaken is belangrijk, want je gaat de klei vermengen met andere stoffen waar de planten in de  tuin beter van gaan groeien.

 

Stap 2: Voeg kalk toe

Veel oude kleigrond is kalkarm en heeft daarom een verstoorde zuurgraad. Het gevolg van een te lage zuurgraad is dat de wortels van sierplanten minder goed voedingsstoffen opnemen, én dat je het onkruid vrij spel geeft.

Het slimste is dus om, na het losmaken van de grond, de zuurgraad te herstellen. Strooi daarom een ruime hoeveelheid kalk, zoals bijvoorbeeld DCM Groenkalk en hark het licht aan.

 

Stap 3: Verwerk zo veel mogelijk humus

Op kleigrond is het uitgangspunt: hoe meer humus hoe beter. De kans is namelijk groot dat de oude grond is 'uitgewerkt' en alle organische resten al heeft verwerkt. Met humus zorg je ervoor dat de bodem diverser wordt en daardoor meer gaat ademen.

Neem een ruime hoeveelheid humus en schep die door de bovenste zandlaag heen, voor een optimaal resultaat.

 

Stap 4: Gebruik een bodemverbeteraar

Humus kan het beste zijn werk doen als het wordt aangevuld met een andere bodemverbeteraar, zoals lavameel. Lavameel (of lavakorrel) is rijk aan silicium en wordt goed opgenomen door planten. Hiermee verhoog je de weerstand van de planten en is het groen goed bestand tegen droogte.

Stap 5: Egaliseren en laten indalen

Na het toevoegen van de bodemverbeteraar egaliseer je de tuin met de hark. Grote hoogteverschillen zorgen voor een verkeerde waterhuishouding, dus het devies is om alles zo egaal mogelijk te maken.

Wie slim is, laat de tuin nu een paar dagen rusten. De pas omgespitte bodem zal in de komende dagen verder indalen, waarbij nieuwe hoogteverschillen ontstaan (die weggewerkt moet worden). Tip: wacht op de regen, of zet eens de sproeier op de omgespitte grond. Blijven er plassen staan? Dan weet je precies welk deel van de tuin je nog aan moet pakken. 

 

En mijn laatste tip

Een kleigrond vraagt om een andere manier van onderhoud dan een tuin op 'normale' grond. Zo zul je merken dat té vaak sproeien eerder kwaad kan dan goed.

Vond je deze blog interessant? En wil je meer lezen over bijvoorbeeld het onderhouden van een tuin op kleigrond? Laat het me gerust even weten en wellicht kom ik er in een volgende blog op terug!

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.