Graszaad zaaien - Wanneer, en hoe pak ik het aan?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Graszaad zaaien - Wanneer, en hoe pak ik het aan?

Schrijf een tweet over dit artikel in maximaal 275 tekens. Hou de toon neutraal en gebruik geen emoticons en ook geen hashtags. Begin met "Hoe lang een beukenhaag moet groeien"

Een perfect gazon is dé eyecatcher van de tuin. Hoe mooi en vol het gazon oogt, bepaal je vooral zelf: een goede aanleg en goed onderhoud zijn de basis.

En het klinkt heel simpel: je strooit wat graszaad rond en wacht een paar weken tot je gras is opgekomen. Maar iedereen die wel eens gras heeft aangelegd, weet dat het niet zo simpel werkt.

Daarom zet ik mijn beste tips voor je op een rij, zodat je aan het eind van dit artikel weet hoe je een tuin aanlegt als een professional.

 

Wanneer gras zaaien?

Gras zaaien kan het hele seizoen door, behalve tijdens hittegolven. Er zijn twee periodes die erg geschikt zijn voor het zaaien: halverwege het voorjaar en aan het einde van de zomer.

Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Halverwege het voorjaar (eind april/begin mei)

  • Voordeel: je hebt de hele zomer gras om van te genieten.
  • Nadeel: doordat de grond moet opwarmen, duurt het langer dan je gras opkomt. Bovendien is dit het seizoen waarin onkruid hard groeit, dus ben je meer tijd kwijt met het wieden.

Einde van de zomer (eind augustus/begin september)

  • Voordeel: de grond is inmiddels lekker broeierig, waardoor het gras snel opkomt. In september is bovendien het onkruid gestopt met groeien.
  • Nadeel: bij droogte moet je een paar keer in de week met de sproeier aan de slag.

 

Stap #1: De bodem omspitten

Of je nu gras zaait op aarde, of een nieuw gazon gaat aanleggen op het oude gazon: de klus begint met het omspitten van de grond. Gras moet goed kunnen wortelen om water te vinden, zeker als er straks weer een droge periode aanbreekt.

Spit daarom de tuin goed om. Ik raad je aan om minstens veertig centimeter diep te scheppen. Hiermee maak je de bodem losser en krijgt je tuin de kans om te ademen. Kom je hierbij een harde zandlaag tegen? Neem dan ook deze mee.

Controleer ook altijd even de laag ónder de spithoogte. Je wil namelijk zeker weten of daar geen storende laag zit, zoals zand of zoden. Met een grondboor kun je dit goed zien. Zit er nog een storende laag, dan wil je namelijk ook die omspitten.

 

Stap #2: Haal troep eruit

Het zal je wellicht verbazen hoeveel troep een gemiddelde bodem bevat: steentjes, schelpen, glas, plastics… Je komt de raarste dingen tegen. Maak daarom de bodem zo ‘schoon’ mogelijk, waarmee je alles wat de worteltjes tegenhoudt richting de kliko’s slingert.

Hierbij mag je organisch materiaal (takjes, wortels, pollen) trouwens overslaan. Die worden afgebroken en zorgen zo voor een gezonde voeding van de bodem.

 

Stap #3: Zorg voor een goede bodem

Onder de grond gebeurt van alles en nog wat. Insecten, wormen en micro-organismen leven hier samen en zorgen ervoor dat de grond wordt gevoed en wordt voorzien van de juiste grondstoffen.

Dit rijke bodemleven kun je positief beïnvloeden door de juiste bodemverbeteraars te gebruiken. Een must-have zijn humus of compost (voor organische bestanddelen), kalk (voor een goede opname van de voedingsstoffen) en een bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus.

Hark de bodemverbeteraars grondig door de grond heen met een tuinhark.

 

Stap #4: Laat de bodem rusten

Na het omspitten is de grond erg luchtig. Het duurt een paar dagen voordat de grond is ingezakt en je kunt zien hoe hoog de bodem komt te liggen. Ook zul je (waarschijnlijk) zien dat je nu hoogteverschillen ziet. Geen probleem, dat lossen we op in de volgende stap.

 

Stap #5: Egaliseer de bodem

Een egale bodem irrigeert het beste, dus je wil alle hoogteverschillen zoveel mogelijk wegwerken. En hier hoef je echt geen tuinwals voor te kopen. Je kunt de grond aanlopen en zo de grond verdichten. 

Mijn tip? Ga de modder goed sproeien! Het klinkt gek, modder sproeien, maar je ziet al snel dat er waterplassen ontstaan op de plekken waar kuilen zitten. Die kuilen hoog je op met tuinaarde, waarbij je weer een paar dagen wacht en nogmaals gaat sproeien. Na een paar keer herhalen zul je zien dat je een egale tuin hebt bereikt.

Voor de volledigheid: door het water gaat de grond weer dicht zitten. Geen probleem, maar zorg dat je in de volgende stap dan extra goed harkt.

 

Stap #6: Graszaad zaaien

Na een lange en zware voorbereiding is dit de stap waar je naar hebt uitgekeken: het inzaaien. Gebruik het liefste graszaad van een hoge kwaliteit, zoals DCM Activo. Dit kost misschien iets meer, maar ontkiemt sneller en is beter bestemd tegen droogte.

  • Begin met het kruislings doorharken van de bodem met een tuinhark, waarmee je de baantjes maakt waar het gras in komt te liggen.
  • Strooi het graszaad voorzichtig uit, éénmaal in de lengte en éénmaal in de breedte. Ga daarbij uit van ongeveer 1 kilo zaad per 40 vierkante meter.
  • Op een winderige dag zul je merken dat het graszaad makkelijk wegwaait. Het beste moment op de dag om te zaaien is dan ook als het regent.
  • Na het zaaien kun je het gras licht aanharken, bij voorkeur met een gazonhark (en anders met een bladhark).

Bonustip: zaai aan de zijkanten iets meer gras dan in het midden, zodat het daar iets steviger wordt.

 

Hoelang duurt het voordat graszaad ontkiemt?

Wanneer graszaad ontkiemt, hangt af van de omstandigheden. De belangrijkste factoren zijn de temperatuur en de hoeveelheid water.

De eerste periode na het zaaien, leeft het gras in de korrel. Vanbinnen gebeurt van alles en nog wat, maar je bent een tijdje verder voordat de wortel de grond inschiet en de spriet naar boven.

Om te ontkiemen heeft het gras een bodemtemperatuur van tien graden nodig. Vooral in het voorjaar duurt het even voordat je deze temperatuur bereikt, want de grond warmt nou eenmaal langzamer op dan de lucht.

Te vroeg in het jaar zaaien is trouwens geen groot probleem: de korrel blijft gewoon liggen en wacht op het juiste moment.

Gemiddeld genomen kun je zeggen dat in het voorjaar het twee weken duurt voordat het graszaad ontkiemt. Aan het einde van de zomer gaat dit sneller en kun je soms binnen zeven tot tien dagen al de eerste sprieten ontdekken.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.