Hoe en wanneer snoei ik mijn lavendel?

Hoe en wanneer snoei ik mijn lavendel?

Lavendel snoeien is makkelijker dan u denkt. In deze blog leg ik het u allemaal uit. Ook krijgt u enkele tips, zodat u optimaal kunt genieten van uw prachtige lavendel.

Lavendel snoeien

Hoe snoei ik mijn lavendel voor de bloei? Knip dan met een snoeischaar enkel de uitgebloeide bloemtakken weg. Hierdoor vormen zich weer extra scheuten, waardoor je lavendel steeds voller wordt.

Direct na de bloei je lavendel snoeien? Dit kun je doen nadat de eerste scheuten (jonge planten) verdwijnen, je dient de lavendel dan te snoeien tot 10 à 15 cm boven de grond. 

De lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuwgevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je het beste 20 à 25 cm boven de grond in. 

Tip: Geef 2x per jaar DCM-meststof lavendel voor een betere bloei en groei.

 

Wanneer snoei ik mijn lavendel?

Ik raad je aan om je lavendel twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je je lavendel voor de bloei (maart-april). Hou er wel rekening mee dat het niet meer vriest.

De tweede keer kun je je lavendel na de bloei snoeien en dat is in september. Komt het voor dat je lavendel lang doorbloeit door een late nazomer? Dan kun je het beste de lavendel niet meer snoeien tot het voorjaar. Zo voorkom je dat je net gesnoeide lavendel niet bevriest in de winter.

Tip: Jonge lavendel snoeit u het beste 1 of 2x extra het eerste jaar. Dit stimuleert de vorming van nieuwe scheuten waardoor je lavendel mooi vol wordt.

 

Waar en wanneer verplant ik mijn lavendel?

Lavendel houdt van een zonnige standplaats, in een goed doorlatende kalkrijke grond.

Je kunt de lavendel het hele jaar door planten, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is, bijvoorbeeld in het voorjaar of het najaar.

 

Hoe kan ik een lavendel verplanten?

De ideale tijd om een lavendel te verplanten is tussen oktober en april. Volg onderstaande stappen voor het beste resultaat. 

  1. Maak rondom de lavendel een gat. Het gat is nooit te groot, want hoe meer wortels hoe groter de kans dat het goed gaat verplanten.
  2. Zoek een nieuwe plek uit, in de zon, een lavendel houdt van een zonnige staanplaats.
  3. Maak de wortels een beetje los met uw schop, hierdoor kan de plant zich beter verwortelen.
  4. Graaf een gat voor de lavendel. Maak dit gat ongeveer twee keer zo groot als de kluit.
  5. Meng uw eigen grond met DCM Vivimus. Door bij het aanplanten een bodemverbeteraar in het plant gat te mengen, creëert u de ideale groeibodem voor uw lavendel.
  6. Druk de grond goed aan met uw hak en geef een flinke hoeveelheid water.

 

Tip: lavendel is een kalkrijke plant. Strooi daarom 1x per jaar DCM Groen-Kalk in het vroege voorjaar.