Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

De herfst is begonnen! Tijd om uw tuin winterklaar te maken. Doordat u de tuin klaar maakt voor de koude maanden is de kans groter dat uw tuin de winter overleeft en in het voorjaar er weer prachtig bij ligt. Ik leg u graag uit wat u allemaal kunt doen om de tuin klaar te maken.

Waarom moet ik de tuin winterklaar maken?

Ik heb het al een beetje benoemd. Doordat u de tuin winterklaar maakt is de overlevingskans van u planten en grassen groter. Daarnaast zorgt u er ook voor dat in het voorjaar alles weer mooi kan bloeien. Het is geen must om te doen, maar u kunt dan in de lente en zomer weer optimaal genieten van uw tuin.

 

Wanneer maak ik mijn tuin winterklaar?

U kunt uw tuin in de periode van september, oktober of november winterklaar maken. Vaak is in die tijd de temperatuur nog geschikt om in de tuin aan de slag te gaan. Ook is er dan nog geen sprake van vorst. Als dat wel het geval is kunt u gerust wachten tot de temperatuur weer tussen de 5 en 10 graden ligt, aangezien u dan nog prima in de tuin aan het werk kan. Ligt de temperatuur hoger? Wacht dan nog even tot het wat daalt, aangezien het gras nog kan groeien. 

 

Hoe pak ik dat aan?

Als echte tuinliefhebber ziet u graag dat uw tuin er tip top bij ligt. Om daarvoor te zorgen heb ik een stappenplan gemaakt. Door deze stappen te volgen vergeet u niks en is uw tuin binnen no-time winterklaar.

Stap 1: Snoei de planten die niet meer gaan bloeien

Stap 2: Knip de heg

Stap 3: Bescherm uw vorstgevoelige planten tegen de vorst

Stap 4: Hark al uw bladeren van het gazon

Stap 5: Maai het gras

Stap 6: Zorg ervoor dat uw buitenkraan dicht is

Stap 7: Haal al uw lege bakken, gieters en potten naar binnen (schuur)

Stap 8: Haal gevallen bladeren van uw terras. Dit kan eventuele vlekken veroorzaken

Stap 9: Verwijder eventuele dode planten en bladeren uit de vijver

Stap 10: Verplaats eventueel planten die niet tegen koude dagen kunnen

Naast dit stappenplan kunt u nog voorjaarsbollen planten. Zo zorgt u ervoor dat uw tuin fleurig is in het voorjaar. 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.