Hoe moet ik vetplanten stekken?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe moet ik vetplanten stekken?

Vetplanten stekken is veel makkelijker dan u denkt. Alle vetplanten kunt u op twee verschillende manieren stekken. Ik zal het u uitleggen.

Stekken met een blaadje?

Het stekken van een vetplantje is erg eenvoudig. U kunt met een scherp mes of een klein schaartje één van de blaadjes aan de buitenkant van het vetplantje, zo dicht mogelijk bij de kern, wegsnijden of wegknippen.

Laat het blaadje daarna ongeveer een week drogen en leg het vervolgens in een potje met aarde. Zorg ervoor dat de wortels van het stekje voor een deel onder de grond zijn.  

U dient het stekje vanaf nu elke 3 dagen te besproeien met water. Na ongeveer twee maanden is het stekje voldoende gegroeid om in een groter potje gezet te worden.

U hoeft hierna de nieuwe vetplant nog maar ongeveer één keer per maand een klein beetje water te geven.

 

Stekken met een steel?

Het stekken van een vetplantje zou ook met een nieuwe stengel kunnen. De kans van slagen is met een stengel veel groter waardoor u vaak maar een stengel hoeft te gebruiken.

Tijdens het snijden van de stengel kan er wat vocht vrij komen. Dat kunt u herstellen door de stengel een paar dagen in het licht te leggen. Hou er rekening mee dat dit geen zonlicht is.

Als de stengel droog is kunt u het in een potje aarde zetten. Het is wel belangrijk om daar DCM Zaaien en stekken grond voor te gebruiken. De potgrond bevat namelijk alle voedingen en materialen die het plantje nodig heeft.

Zorg er tot slot voor dat er geen blaadjes onder de potgrond komen. Mocht dit wel het geval zijn snij er dan een paar bladeren van af.

 

Wanneer kan ik het beste stekken?

U kunt het beste in het voorjaar gaan stekken, omdat dan de planten in de groeitijd zitten. Hierdoor hebben de stekjes meer kans van slagen.

 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.