Hoe overleven mijn kamerplanten de hitte?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe overleven mijn kamerplanten de hitte?

Het komt niet vaak voor, maar in Nederland kan soms een hittegolf plaatsvinden. Hoe kun je ervoor zorgen dat je groene amigo’s het hoofd koel houden? Ik help je op weg.

Direct zonlicht vermijden

De zon is hartstikke fel voor je groene huisgenoten. De bladeren kunnen hierdoor eenvoudig en snel verbranden als ze bijvoorbeeld in de vensterbank staan. 

Ik adviseer je daarom, mocht er een hittegolf plaatsvinden, om je kamerplanten tijdelijk op een schaduwrijker plekje neer te zetten. 

 

Geef in dit dagdeel je planten water

Als je vroeg in de ochtend of laat op de avond je kamerplanten water geeft, voorkom je dat het water snel verdampt, aangezien het dan (nog) niet heel warm is.

Op warme dagen is het belangrijk dat jij je groene vrienden ongeveer twee keer zoveel water geeft dan normaal. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort plant. Je kunt dit checken op het kaartje, wat bij de plant geleverd is. Of je kunt even controleren hoe droog/nat de aarde is. 

 

Sproeien, sproeien en nog meer sproeien

Pak je plantenspuit en sproeien maar! Koele lucht is het beste voor elk gewas, dus probeer elke dag de lucht rondom je planten te besproeien met water.

Je kunt er ook voor kiezen om een bak met water naast jouw planten, neer te zetten zodat er continu vocht de lucht in verdampt.