Hoe planten water geven tijdens vakantie?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe planten water geven tijdens vakantie?

Yes! De zomer staat voor de deur en je hebt je vakantieplannen vast al gemaakt. Heerlijk vooruitzicht, maar wat doe je met je groene huisgenoten? Want hoe ga je de planten water geven tijdens de vakantie?

Gelukkig heb ik aan je gedacht en help ik je op weg, zodat je huisgenoten niet verwaarloosd worden tijdens je welverdiende vakantie.

Tip #1: Denk aan de lichtinval 

Als je groene vrienden minder in het licht staan, hebben ze ook minder water nodig. Dat betekent overigens niet dat je de planten nu in de kelder moet plaatsen, want te weinig licht trekken ze ook niet.

Het scheelt al een hele hoop als je je planten een paar meter van het raam vandaan zet. Daarnaast helpt het om je gordijnen dicht te doen. 

 

Tip #2: Verwen ze nog even voor vertrek

Zorg op de dag van vertrek nog even dat je groene lievelingen wat te drinken krijgen. Zet ze bijvoorbeeld onder de kraan, zodat de grond goed nat wordt. Zo kunnen ze weer een aantal dagen vooruit.

Let er wel op dat er geen water onderin de pot blijft staan, want dat kan zorgen voor schimmel en wortelrot. 

Laat de voeding maar even achterwege als je op vakantie gaat. Extra voeding zorgt er juist voor dat een plant actiever gaat groeien. Dit kost veel energie, waardoor de plant ook meer water nodig zal hebben (en dat kun je hem niet geven). 

 

Tip #3: Regel een plantenoppas 

Ben je veel te gehecht aan je groene huisgenoten of ga je langer weg dan twee weken? 

Schakel dan hulp in van een plantenoppas. Denk bijvoorbeeld aan je buren, kennissen en/of familie. Door vooraf een lijstje te maken, weet je zeker dat het goed komt en komt de plantenoppas ook niet voor verrassingen te staan.

 

Tip #4: Geniet!

Zo. Nu kun je met een gerust hart op vakantie en zie jij je groene kameraden over een paar weken weer fris en fruitig terug. Fijne vakantie en geniet ervan!