Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Elke kamerplant is verschillend. Er zijn diverse factoren die de waterbehoefte van een plant beïnvloeden. Ik zet de factoren op een rij en help u eindje op weg.

Groot of klein. Dat maakt wel uit

De afmeting van een kamerplant is erg belangrijk voor de hoeveelheid water. Zo zal een grote plant meer water nodig hebben dan een kleinere plant. 

Heeft u een grote kamerplant? Dan mag u die best wat geven. Controleer vooraf de grond voordat u water gaat geven. Als de grond nog nat is dan kunt u het beste een keertje overslaan.

 

Hoe meer wortels, hoe meer water

Heeft uw kamerplant een grote kweekpot? Dan heeft de plant veel water nodig. In een grote pot kan namelijk meer water worden opgenomen.

Hou er wel rekening mee dat een plant kan “verdrinken” bij te veel water. Bij twijfel kunt u beter meerdere keren per week water geven in plaats van heel veel in één keer. 

 

Zonlicht doet veel met uw kamerplanten

Staan uw kamerplanten in de vensterbank waar de hele dag zon is? Dan zal uw plant meer water verbruiken.

Dit geldt ook voor kamerplanten die één meter van het raam worden geplaatst. 

 

In de lente, de zomer, de herfst en de winter

De waterbehoefte van een kamerplant hangt natuurlijk ook af van het seizoen. In het najaar gaan de planten in ruststand en verbruiken ze minder water.

In het voorjaar hebben de kamerplanten meer water nodig. Dat komt door de zon en de temperatuur. Ze hebben zelfs de helft meer water nodig dan in de herfst en winter.

 

Dit doet de verwarming met uw kamerplanten

Zoals ik net al zei hebben binnenplanten in de winter minder water nodig. Tenzij u volop gebruik maakt van de verwarming en vloerverwarming. 

De luchtvochtigheid daalt op dat moment dan drastisch. Hierdoor gaan de planten meer water verbruiken. 

Maakt u in de zomer gebruik van een ventilator of airco? Dan hebben uw kamerplanten ook meer water nodig. Regelmatig de plant besproeien heeft een positief effect op de planten.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.