Kalk combineren met andere meststoffen of grondverbeteraars: wat u moet weten

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Kalk combineren met andere meststoffen of grondverbeteraars: wat u moet weten

In deze blog zal ik uitleggen wat u moet weten als het gaat om het combineren van kalk met andere meststoffen of grondverbeteraars.

Kalk is een belangrijke voedingsstof voor uw gazon, maar het is niet de enige. Veel tuinliefhebbers vragen zich af of ze kalk kunnen combineren met andere meststoffen of grondverbeteraars om de gezondheid en de groei van hun gras te optimaliseren.

 

Kalk combineren met meststoffen

Kalk kan veilig worden gecombineerd met andere meststoffen zoals beendermeel of gazonbemesting. In feite kan het combineren van kalk met deze meststoffen helpen om de voedingsstoffen in de bodem beter beschikbaar te maken voor uw gras en de gezondheid van uw gazon te verbeteren.

Wel is het belangrijk dat u enige tijd tussen het kalken en het bemesten laat. Kalkt u de tuin? Wacht dan ongeveer zes maanden voor de eerstvolgende bemesting, want zo profiteert de tuin optimaal van beiden.

 

Kalk combineren met grondverbeteraars

Grondverbeteraars zoals compost, turf en organische meststoffen kunnen helpen om de bodemstructuur te verbeteren en de gezondheid van uw gras te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat het toevoegen van kalk aan deze grondverbeteraars kan leiden tot een verhoogde pH-waarde in de bodem. Dit kan leiden tot overmatige groei van het gras en de groei van sommige planten en bloemen in uw tuin belemmeren.

Als u van plan bent om kalk te combineren met grondverbeteraars, is het belangrijk om eerst de pH-waarde van uw bodem te controleren en ervoor te zorgen dat het gebruik van kalk niet leidt tot een te hoge pH-waarde.

U kunt ook overwegen om een grondtest te laten uitvoeren om de behoeften van uw bodem beter te begrijpen.

 

Conclusie

Kalk kan veilig worden gecombineerd met andere meststoffen zoals stikstof, fosfor en kaliummeststoffen.

Het combineren van kalk met grondverbeteraars zoals compost, turf en organische meststoffen kan echter leiden tot een verhoogde pH-waarde in de bodem en moet zorgvuldig worden overwogen. Het is belangrijk om de pH-waarde van uw bodem te controleren voordat u kalk combineert met andere grondverbeteraars en indien nodig professioneel advies te raadplegen om de gezondheid van uw gras te optimaliseren.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.