Kan bloedmeel gebruikt worden voor een gezond gazon?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Kan bloedmeel gebruikt worden voor een gezond gazon?

Een groen en gezond gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Het gebruik van de juiste meststoffen kan helpen om uw gazon gezond en mooi te houden. Maar is bloedmeel geschikt voor gebruik op uw gazon? In deze blog zal ik uitleggen of bloedmeel een geschikte meststof is voor uw gazon.

 

Bloedmeel als stikstofrijke meststof

Bloedmeel is een natuurlijke meststof die rijk is aan stikstof. Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten, omdat het de groei en ontwikkeling van bladeren en stengels bevordert. Het kan daarom een geschikte meststof zijn om uw gazon van de benodigde voedingsstoffen te voorzien.

 

Voordelen van bloedmeel voor uw gazon

Bloedmeel heeft enkele voordelen als meststof voor uw gazon:

  • Snelle werking: Bloedmeel werkt snel omdat het direct beschikbaar is voor de planten.
  • Verbetering van de bladkleur: Bloedmeel kan de kleur van het gras verbeteren, waardoor uw gazon er gezonder en mooier uitziet.
  • Goede opname: Bloedmeel kan gemakkelijk door de planten worden opgenomen, wat zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van uw gazon.

 

Nadelen van bloedmeel voor uw gazon

Hoewel bloedmeel voordelen heeft als meststof voor uw gazon, zijn er ook enkele nadelen:

  • Geur: Bloedmeel heeft een sterke geur die onaangenaam kan zijn voor sommige mensen.
  • Risico op verbranding: Bloedmeel kan het gras verbranden als het niet gelijkmatig wordt verdeeld of als de dosering te hoog is.
  • Korte werkingsduur: Bloedmeel werkt snel, maar heeft een kortere werkingsduur dan sommige andere meststoffen. Dit kan betekenen dat u het vaker moet toepassen om de voedingsstoffen op peil te houden.

 

Dé oplossing voor rooddraad

Bloedmeel is dé oplossing voor rooddraad, een veelvoorkomende grasziekte. Heeft u een roodachtige (of roze) verkleuring van het gras? Die lijkt op een dun koord door het gazon? Dan is de oplossing om daar bloedmeel over te strooien., waarmee u voorkomt dat er kale plekken in het gras ontstaan.

 

Bloedmeel als onmisbare hulpstof voor een gezond gazon

Bloedmeel kan een geschikte meststof zijn voor uw gazon vanwege de hoge concentratie stikstof die het bevat. Het kan helpen om de kleur en groei van uw gazon te verbeteren. Het is echter belangrijk om de juiste dosering te gebruiken en de bloedmeel gelijkmatig te verdelen om overbemesting te voorkomen en het gras niet te verbranden. Als u liever geen bloedmeel gebruikt, zijn er alternatieve meststoffen beschikbaar die geschikt zijn voor gebruik op uw gazon.

Ik hoop dat deze blog u heeft geholpen om te begrijpen of bloedmeel geschikt is voor uw gazon. Als u nog vragen heeft over het gebruik van bloedmeel of andere meststoffen in uw tuin, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help u graag verder!

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.