5 redenen waarom je wil mulchen

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
5 redenen waarom je wil mulchen

Je hoort mensen er wel eens over: mulchen. Waarom doen ze dit? Vijf redenen waarom je wil mulchen. Mulchen is het bedekken van de tuin met ‘iets’, meestal een organisch middel zoals hout of bladeren. Dit zorgt voor een rijkere bodem.

 

Reden #1: Extra voeding voor de tuin

De mulch wordt langzaam afgebroken door wormen en micro-organismen. Die laten hun ontlasting achter in de vorm van humus, waarmee de planten in de tuin belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Doorlopend, gelijkmatig en gratis.

 

Reden #2: Een betere waterhuishouding

Een mulchlaag zorgt dat de tuin beter omgaat met water. In hete periodes staat er geen direct zonlicht op de bodem, waardoor de bovenste lagen minder snel zullen uitdrogen. Ook zorgt de mulchlaag voor een gelijkmatige verdeling van het water, omdat er geen regenplassen meer ontstaan.

 

Reden #3: Geen onkruid

Onkruid, wie houdt ervan? Wij in ieder geval niet. Door mulch te strooien rondom planten en bomen, wordt de bodem afgedekt. Er komt geen licht meer bij, waardoor nieuw onkruid niet meer kan groeien. Sommige onkruiden verspreiden zich door zaden die via de wind de tuin inkomen (denk aan de paardenbloem). Ook hier helpt mulch, want de zaden bereiken de bodem niet.

 

Reden #4: Extra bescherming tegen nachtvorst

De wortels van meerjarige planten zijn kwetsbaar en kunnen doodvriezen door de nachtvorst. En dit geldt niet alleen voor de wortels: ook bloembollen kunnen in de winter zwaar beschadigen. De oplossing van de natuur zelf zijn de bladeren van bomen: laat die liggen, en je zorgt voor een beschermende deken over de grond. En als er niet genoeg blad is, vormt mulch een goede toevoeging.

 

Reden #5: Een gezonde moestuin 

Een moestuin vraagt meer aandacht dan de siertuin. Immers: hoe beter de verzorging van de plant, hoe groter de tomaten of aardbeien zullen worden. Ook hier heeft mulch een groot voordeel. De verbeterde waterhuishouding voorkomt vocht (en dus schimmel) aan de planten. Ook zorgen de extra voedingsstoffen voor extra groei.

Biologische mulch kopen? In onze webshop vindt u wat u nodig heeft.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.