Schapenwol in de tuin gebruiken? Jazeker!

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Schapenwol in de tuin gebruiken? Jazeker!

Schapenwol in de tuin? Jazeker! De wol van het schaap staat nou niet bepaald bekend als iets dat je bij het tuinieren gebruikt. Eigenlijk is dat jammer. Want wist je dat schapenwol in de tuin eigenlijk best een goed idee is? 

Ik leg je uit waarom

 

Schapenwol als snelwerkende meststof

Schapenwol is geschikt voor veel meer dan het breien van truien. De wol zit namelijk boordevol voedingsstoffen voor de tuin.

Ga maar na. Een schaap eet gras, het liefst de hele dag lang. Hierdoor krijgt het schaap voedingsstoffen binnen die erg waardevol zijn: stikstof, kalium en fosfaat. Een deel van die voedingsstoffen komt terecht in de wol.

Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien.

Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken. Hierdoor krijgt de tuin een hele lange periode extra voeding toegediend, in een geleidelijk tempo.

En laten we niet vergeten: schapenwol is er in overvloed. Een schaap moet nou eenmaal worden geschoren, maar de vraag vanuit de kledingindustrie is te klein om al dat wol te gebruiken.

Hergebruiken in de tuin is dus een hele slimme keuze.

 

Hoe gebruik ik dan schapenwol in de tuin?

Ik zie je al denken: ‘maar Luit, moet ik nu bolletjes wol in mijn tuin gaan leggen’? Ik kan je geruststellen, dat gaat niet werken.

Maar omdat dat fabrikanten van meststoffen relatief goedkoop aan deze krachtige voedingsbron kunnen komen, kunnen ze deze verwerken in hun mestkorrels. Het voordeel is dat deze meststoffen relatief goedkoop zijn. 

Een goed voorbeeld van zo’n fabrikant is Compo. Dit merk verwerkt schapenwol in bijvoorbeeld de Universele potgrond, waardoor de planten in de eerste maanden gelijk profiteert van de toegediende meststof. Deze krachtige werking houdt ook lang aan: tot wel vijf maanden.

compo potgrond met schapenwol erin

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.