Sedum dak aanleggen? Zo doe je dat!
- Geplaatst op
- Door Luit Ottema
Wilt u een eigen sedum dak aanleggen? Ik leg u in deze blog exact uit hoe u dit het beste kunt doen. Daarnaast geef ik u extra tips over het onderhouden van uw sedumdak!
Is uw dak geschikt voor sedum?
Voordat u begint, is het belangrijk om te weten of uw dak wel geschikt is voor sedum? Dit is niet heel lastig, want als uw dak schuiner is dan 45 graden, dan is sedum niet mogelijk. Het makkelijkste en het beste is dus om uw sedum op een plat dak te leggen. Daarnaast moet uw dak het gewicht van de sedum aankunnen, dit is minimaal 80 kg per vierkante meter. Als dit alle twee niet geldt voor uw dak, is uw dak helaas niet geschikt om sedum op te leggen.
Sedum dak aanleggen stappenplan
Met onze 5 stappenplan kunt u snel en makkelijk een sedum dak aanleggen. U begint met het dak schoon te maken, daarna legt u het beschermdoek over uw dak. Vervolgens legt u de sedumtrays op de juiste plek. Dit is 10 tot 15 cm van de rand, deze gleuf vult u dan op met wat grind voor een goede waterafvoer. Tot slot zorgt u dat uw sedum dak voldoende water heeft en houdt.
#1 Dak schoonmaken
Het belangrijkste is dat u eerst uw dak schoonmaakt, zodat het water makkelijk kan wegstromen. Dit kunt u vaak doen met een zachte bezem als het droog is. Krijgt u niet alle vuil weg? Gebruik dan een harde bezem, maar let op dat u geen schade aan uw dak aanbrengt wat een mogelijke lekkage kan veroorzaken.
#2 Beschermdoek neerleggen
Vervolgens legt u een beschermdoek neer op de plek waar het sedum komt. De beschermdoek zorgt ervoor dat uw dakbedekking niet beschadigd, waardoor lekkages worden voorkomen bij het plaatsen van de sedumcassettes. U kunt de beschermdoek het beste met een scherpe schaar op maat knippen.
#3 Sedumtrays aanbrengen
Nu u uw dak goed heeft beschermd kunt u beginnen met het aanbrengen van de sedumtrays. Het beste is dat u aan alle kanten zo'n 10 tot 15 cm overlaat. Dit vult u namelijk later aan met grind. De meeste sedumtrays kunt u meestal handig in elkaar klikken, als dit niet kan legt u de sedumtrays tegen elkaar aan, zodat het één geheel uiteindelijk wordt. Als het niet mooi uitkomt, kunt u de sedumtrays met een scherpe zaag of met een slijptol op maat maken, zodat het netjes op elkaar aansluit.
Heeft u last van een dakraam of iets anders in uw dak? Werk hier dan omheen en hou ook rondom het object ongeveer 10 tot 15 cm over voor een rand met grind.
#4 Grind aanbrengen
Tot slot vult u de rand rondom de sedum aan met een laag grind. Dit zorgt ervoor dat het water makkelijk en snel door het grind kan lopen. Daarnaast voorkomt u dat er blad en andere rommel in de gleuf blijven liggen. Vaak wordt hiervoor drainagegrind of Limburgs grind gebruikt. Dit wordt 9/10 keer gebruikt rondom een sedumdak.
Bent u benieuwd naar al onze soorten grind? Wij hebben meer dan 25 soorten grind uit voorraad leverbaar!
#5 Sedumdak water geven
Uiteraard kan uw sedum dak niet zonder water. In het begin is het daarom aan te raden om te zorgen dat uw sedumdak voldoende water heeft. Als er veel regen is geweest is dit uiteraard niet meer nodig. Na een aantal weken kunnen uw sedum planten al een droge periode van een aantal weken aan! Beginnen uw sedum planten na een aantal weken wat te verkleuren of beginnen ze te hangen? Dit is een teken dat uw sedum te weinig water heeft. Geef dan uw dak extra water totdat alle sedum planten weer voldoende water hebben.
Sedum dak onderhouden
Een sedum dak onderhouden is heel simpel, u hoeft maar 2 keer per jaar uw sedum dak te bemesten. Dit kunt u het beste doen met de Biologische sedum en groendaken meststof. Deze voeding zorgt ervoor dat uw sedum stevig blijft, daarnaast zorgt de bemesting ervoor dat uw dak dichtbegroeid wordt en blijft.
Naast dat u uw sedum planten bemest, controleert u het dak ook op mogelijk onkruid en verwijdert dit vervolgens handmatig. Op deze manier wordt uw dak dichtbegroeid met sedum en krijgt onkruid steeds minder kans om tussen uw sedum planten te komen. Helaas is het onkruid handmatig verwijderen de enige optie, omdat u met alle andere manieren de sedum plant beschadigd.
Over mij
Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.
In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.