Tuinonderhoud in de winter: dit kun je doen

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Tuinonderhoud in de winter: dit kun je doen

In hartje winter kunt u alsnog werkzaamheden verrichten in uw tuin ondanks dat de planten, bloemen en bomen in deze periode in een diepe rust zijn.

Ik heb speciaal voor u drie werkzaamheden op een rij gezet die u tijdens de winter kunt uitvoeren.

Planten naar binnen halen die niet tegen kou kunnen

Deze taak had u eigenlijk al moeten doen. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe het dan direct. Haal planten naar binnen die niet tegen vorst kunnen.

U kunt de planten naar binnen halen, bijvoorbeeld in huis of in uw schuur of op een beschutte plek zetten in uw tuin. 

Heeft u planten in de grond zitten die niet tegen de kou kunnen? Dan kunt u een vliesdoek aanschaffen. Het is een soort tent die u om de plant heen bouwt. 

Op deze manier beschermt u de planten tegen de koude wind, vorst en sneeuw.

 

Onkruid verwijderen

Onkruid groeit helaas het hele jaar door. Daarnaast schommelen de temperaturen in de winter enorm. Vooral met een zonnetje is het prima om even in de tuin aan de slag te gaan.

Ziet u onkruid teruggroeien in de winter? Dan adviseer ik u om dat gelijk te verwijderen. Het is belangrijk om de wortels ook mee te nemen, anders groeit het binnen no-time weer terug.

Doordat u in de winterperiode het onkruid oppakt, kunt u het goed bijhouden. Zo voorkomt u dat het onkruid uit de grond schiet in het voorjaar.

 

Voeding voor vogels

In de winter laten dieren zich minder zien, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Voor sommige dieren is de winter een hele zware periode.

Er is voor de vogels bijvoorbeeld weinig voedsel te vinden. Vooral als het sneeuwt, kan het lastig zijn.

Gelukkig kunt u de dieren helpen. Hang bijvoorbeeld voer aan takken of leg wat brood op een bord. 

Let er wel op dat het voedsel hoog ligt/hangt. Op deze manier kunnen katten de vogels niet pakken terwijl ze rustig zitten te eten.