Vijf redenen waarom u siergrassen in de tuin wilt hebben

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Vijf redenen waarom u  siergrassen in de tuin wilt hebben

Siergrassen geven dynamiek aan uw tuin. In deze blog geef ik vijf redenen waarom u echt een siergras in de tuin wil hebben.

#1 Weinig onderhoud

Siergrassen stellen weinig eisen. De meeste soorten zijn bovendien ijzersterk en heel leven lang. U heeft er weinig omkijken naar: siergrassen kunnen jarenlang op dezelfde plek staan en u hoeft ze niet te verplanten of te splitsen, zoals bij nogal wat vaste planten.

De hele winter laat u ze onaangeroerd staan: in siergrassen schuilen tal van nuttige insecten! In maart knipt u de droge stengels af, en dat is dan ook zowat het enige werk wat u aan siergrassen heeft.

Groenblijvende grassen hoeft u zelfs niet eens te snoeien. Zien ze er na een paar jaar toch niet meer zo fris uit, knip ze dan af op het moment dat het gras nieuw jong blad aanmaakt (in maart of april).

 

#2 Siergras als haag

Een hoog, recht opgaand gras kan perfect dienst doen als groenscherm, in de plaats van een haag. Zo’n grassenhaag oogt losser en informeler dan een klassieke haag.

Met grassen lijkt uw tuin visueel ook niet zo beperkt; u creëert de illusie dat hij nog verder loopt, voorbij de grassen.

Aan een gras heb u bovendien minder werk dan aan een haag, want een haaf vraagt om veel onderhoud. Maar gras? Twee keer per jaar snoeien, en u bent klaar. In maart knipt u het gras en twee maand later heeft u een nieuwe, frisse ‘haag’.

Wilt u snel privacy? Plant dan Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’, die loopt in de lente al heel vroeg uit en wordt manshoog. Door z’n typische fonteinvorm kan hij perfect naast een pad; u loopt er zo onderdoor.

 

#3 Goed bestand tegen droogte

Siergrassen houden van dezelfde soort plekken als vaste planten, maar sommige hebben een absolute voorkeur voor droge plekken, en dat is een belangrijk voordeel in onze alsmaar droger wordende tuinen.

Heeft u een lichte bodem, waar het water snel doorheen gaat? Plant dan een gras dat goed tegen droogte en hitte kan. Een goede keuze is het populaire blauwe schapengras (Festuca glauca ‘Elijah Blue’) en Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima).

 

#4 Excellente bodembedekkers

Niet alle grassen groeien hoog en ijl. Er zijn ook erg mooie compacte soorten, die laag blijven en zich langzaam in de breedte uitbreiden tot een efficiënte anti-onkruidmat. Vooral de groenblijvende soorten zijn interessant, want die zorgen voor extra kleur (wat goed uitkomt in de vaak dorre wintertuin).

De meeste populaire bodembedekende grassen zijn de zegges (Carex) en de veldbiezen (Luzula). Ze woekeren niet; maar breiden zich gestaag uit tot een gesloten groen tapijt waar geen onkruid meer doorheen kan. 

 

#5 Mooi met bloemen

Siergrassen en bloemen: een topcombinatie! Siergrassen verzachten felle kleuren en laten de bloemen mooier in elkaar overvloeien.

Ze brengen extra dynamiek, én houden een border in de herfst overeind. Hun slanke silhouetten vormen een prachtige aanvulling bij bossige bloemen zoals asters.

Mijn tip? Laat hier en daar een toefje siergras terugkomen, dat geeft een erg mooi ritme aan uw tuin.

 

Conclusie: siergras heeft het

Siergrassen zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin, omdat ze dynamiek en weinig onderhoud bieden. Ze dienen als lage-onderhoudshagen, zijn goed bestand tegen droogte, fungeren als uitstekende bodembedekkers en creëren prachtige combinaties met bloemen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor tuinliefhebbers.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.