Wat zijn cacaodoppen en hoe kunnen ze mijn tuin verbeteren?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wat zijn cacaodoppen en hoe kunnen ze mijn tuin verbeteren?

Verrijk uw tuin met cacaodoppen!

Als hovenier krijg ik vaak de vraag hoe u uw tuin op een natuurlijke manier kunt verbeteren. Er zijn veel opties, maar een product dat ik zeker aanbeveel, zijn cacaodoppen.

U hebt waarschijnlijk al eens van cacaodoppen gehoord, maar weet u ook wat het precies is en hoe het uw tuin kan verbeteren? In dit blog leg ik het uit.

Afkomstig van cacaobonen

Cacaodoppen zijn, zoals de naam al aangeeft, afkomstig van cacaobonen. Na het oogsten van de bonen, worden de schillen gedroogd en vermalen tot kleine stukjes. Deze stukjes zijn de cacaodoppen. Cacaodoppen hebben een natuurlijke bruine kleur en zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Bodembedekker

Cacaodoppen worden vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen. Ze zijn een uitstekend alternatief voor traditionele bodembedekkers zoals boomschors of grind.

Het voordeel van cacaodoppen is dat ze lang meegaan en uw tuin een natuurlijke uitstraling geven. Bovendien helpen cacaodoppen om onkruidgroei te voorkomen en de bodem vochtig te houden, waardoor uw planten beter kunnen groeien.

Ook een meststof

Naast het gebruik als bodembedekker, kunnen cacaodoppen ook worden gebruikt als meststof. De cacaodoppen zijn rijk aan stikstof en fosfor en bevatten ook sporen van andere mineralen zoals magnesium en ijzer. Door de cacaodoppen te mengen met de aarde of te gebruiken als topdressing, verrijkt u de bodem en zorgt u ervoor dat uw planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Voor honden zijn ze giftig

Er zijn een paar dingen om op te letten bij het gebruik van cacaodoppen.

  • Ten eerste kunnen cacaodoppen giftig zijn voor huisdieren, vooral voor honden. Het is daarom belangrijk om de cacaodoppen buiten bereik van uw huisdieren te houden.
  • Ten tweede kunnen cacaodoppen zorgen voor een zuurder bodemmilieu. Als u planten heeft die van een alkalische bodem houden, is het daarom beter om geen cacaodoppen te gebruiken.

Kortom, cacaodoppen zijn een uitstekende manier om uw tuin op een natuurlijke manier te verbeteren. Ze zijn een duurzaam alternatief voor traditionele bodembedekkers en kunnen ook dienen als meststof. Zorg er wel voor dat u de cacaodoppen buiten bereik van uw huisdieren houdt en dat uw planten geschikt zijn voor een zuurdere bodem.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het gebruik van cacaodoppen in uw tuin? Neem dan gerust contact met mij op!

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.