Welke groentes zijn makkelijk om te kweken in een moestuin?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Welke groentes zijn makkelijk om te kweken in een moestuin?

Een heerlijke moestuin op uw eigen grond, wie wil dat nou niet? Aan het einde van de rit smult u van uw zelf verbouwde groente. En reken er maar op dat die veel lekkerder smaakt dan alles wat u ooit in de supermarkt zult kopen!

In deze blog geef ik u alle tips die u nodig heeft om hier een vliegende start mee te maken.

 

De beste groentes om voor te kiezen

Een moestuin aanleggen, dat begint natuurlijk bij het uitkiezen van de juiste groenten.

Hoe u dat doet? Simpel… Laat uw  buik spreken! Kweek wat u lekker vindt en wat niet al te veel moeite vraagt. Kweek in het eerste jaar niet meer dan acht groenten, zo houdt u het onder controle.

Hieronder mijn acht favoriete en gemakkelijke groenten. Naast het noemen van de beste groentesoorten, geef ik praktische tips voor een goede oogst.

 

Aardappelen

Van aardappelen kunt u er natuurlijk nooit genoeg hebben!

Kiem aardappelen op een zonnig plekje in huis. Een drietal weken later zijn de eerste scheuten gevormd en is het tijd om de aardappelen te planten in de tuin.

Het planten kan vanaf half maart. Plant ze op tien centimeter diep en aard ze aan zodra het loof twintig tot dertig centimeter hoog is. Dit doet u door met een schoffel de aarde over het loof te trekken. Door de knollen goed te bedekken, voorkomt u dat ze groen worden (door het licht). Herhaal dit nog eens na drie weken.

Hoe lang het duurt voordat de aardappelen te eten zijn, dat verschilt. Sommige aardappelen  zijn al in tien weken rijp, net voor de aardappelplaag (phytophthora) kan toeslaan. Bewaaraardappelen doen er twintig weken over. U weet dat het tijd is om te ogsten zodra het loof is afgestorven. Meestal is dit ergens tussen juni en september.

Wist u trouwens dat ardappelen ook in een emmer (met gaten op de bodem) of een bloempot kunnen worden gekweekt? Een flinke emmer levert al snel anderhalve kilo aardappelen op!

 

Bonen

Bonen zijn dol op warmte en het beste moment om te zaaien is daarom in mei. In de periode daarna zal de plant opkomen. De verzorging die nodig is, verschilt per bonensoort. Stamnonen vormen lage struikjes en redden zichzelf wel. Staakbonen gaan klimmen, en moeten dus ergens aan kunnen steunen.

Het beste is om de bonenplantjes niet gelijk in de tuin te zaaien, maar eerst in een zaaibak te doen. Zo voorkomt u dat bijvoorbeeld muizen aan de haal gaan met de zaadjes. Kweek eerst de plantjes op en plant ze uit na tien dagen.

Het oogsten van de boontjes kan vanaf juli tot september, want dan zijn ze mooi volgroeid.

Tip: Knip het loof na de oogst af, maar laat de wortels zitten, die geven namelijk extra voeding aan de bodem!

 

Sla

De succestip van sla is: veel water, veel compost en mest, en regelmatig bij zaaien. Zaai voorzichtig (slazaadjes zijn heel fijn). Zaai ze niet te dicht op elkaar, want één zaadje wordt een grote krop!

Houdt u van variatie? Probeer dan ook eens (rode) eikenbladsla of krulsla. Snijsla of mesclun groeit snel, is heerlijk mals en u knipt precies wat u nodig hebt. U kunt er makkelijk meerdere keren van oogsten, zelf vanuit een bloemenbak.

Het beste moment om sla te zaaien is vanaf maart tot juli. Ergens tussen april en oktober kunt u weer oogsten.

 

Erwten

Zaai erwten vroeg, want ze groeien het beste met veel lenteregen. Week de zaden een nachtje voor in een glas water. Zet meteen dunne bamboestokken of een klimdraad neer voor het zaaien. Zijn er duiven in de buurt, bescherm dan de jonge plantjes met kippengaas. Let op voor slakken. Geef uw erwten water tijdens de bloei als het erg droog is. Oogst regelmatig, bij voorkeur elke 3 dagen.

Wanneer zaaien? U kunt het beste de erwten zaaien vanaf februari tot april, vervolgens kunt u de erwten uitplanten in maart en april. De erwten kunt u het beste oogsten in juni of juli.

Tip: Probeer ook eens peul- of sluimerwten, platte peultjes die u in zijn geheel eet. Bij suikererwten (of sugarsnaps) worden de erwten dik, maar eet u toch de peul mee. Kapucijners vormen dieppaarse peulen.

 

Courgettes

Courgettes houden van veel zon, compost en mest. De truc is om ze jong te oogsten – loop elke dag langs uw planten, in volle zomer groeien courgettes razendsnel. Gele courgettes zijn zachter van smaak; u heeft ook ronde (om op te vullen) en grappige gestreepte courgettes. Reken op één vierkante meter per plant. Let de eerste weken na het uitplanten op slakken.

Wanneer zaaien? U kunt het beste de courgettes zaaien vanaf april tot juni, vervolgens kunt u ze uitplanten van half mei tot eind juni. De courgettes zijn te oogsten van juli tot oktober.

 

Komkommers

Komkommers zijn gulzige groenten: geef ze genoeg voeding en water! Laat ze op een steun klimmen, dat spaart veel plaats en zo worden de komkommers niet vuil. Snackkomkommers zijn ideaal voor een klein gezin.

Pluk regelmatig, hoe vaker u oogst, hoe meer komkommers er groeien. U kunt ze ook op uw terras kweken, in een pot van 10 liter, met een klimrek of klimdraad.

Wanneer zaaien? U kunt het beste de komkommers zaaien in april en mei, vervolgens kunt u ze uitplanten na half mei. De komkommers kunt u oogsten vanaf juli tot september.

 

Rode bieten

Rode bieten zaait u het best in een zaaibakje of direct ter plaatse. Na drie maanden kunt u de eerste bietjes oogsten. Chioggia is een erg mooie rode biet met witte kringen.

U kunt rode bieten ook rauw eten, of met een sapcentrifuge makkelijk verwerken tot sap, lekker met een appel en een stukje gember erbij. U heeft prachtige rode en gele bieten!

Wanneer zaaien? U kunt het beste de rode bieten zaaien vanaf maart tot juli, vervolgens kunt u ze uitplanten in april tot juli. De rode bieten kunt u ongeveer na 3 maanden oogsten nadat u ze heeft gezaaid!

 

Tomaten

Tomaten houden van veel warmte en worden het beste geplant in een kas. Geen kas? Zet uw tomaten dan in een pot onder een afdak. Let op dat water op de bladeren de schimmel fytophthora kan veroorzaken.

De meeste tomaten moeten worden vastgebonden, anders vallen ze op de grond. In de kas kunt u dit doen met behulp van een touw, terwijl u in een pot een tomatenspiraal kunt gebruiken. Vergeet vooral niet regelmatig de okselscheuten te verwijderen, ook wel 'dieven' genoemd.

Wanneer zaaien? U kunt het beste de tomaten zaaien in maart en april, vervolgens kunt u ze van half mei tot juni uitplanten. De tomaten kunt u oogsten van juli tot oktober.

Tip: Plant basilicum tussen uw tomaten, dit houdt plaaginsecten op afstand!

 

Hoe krijgt u een succesvolle oogst?

Groenten zijn gulzig en vragen veel aandacht in de moestuin. Zorg ervoor dat ze goed gevoed blijven door ze regelmatig te voorzien van voeding. Op die manier blijven ze groeien en vruchten produceren. Uiteindelijk is een rijke en gezonde oogst het doel, toch?

De DCM Meststof Groenten & Fruit is een 100 procent organische meststof die ook geschikt is voor gebruik in de biologische moestuin!

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.