Welke maand mag ik bomen snoeien?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Welke maand mag ik bomen snoeien?

Sommige bomen moeten in de winter gesnoeid worden en de andere in de zomer. In welke maand mag u bomen gaan snoeien? En nog belangrijker: hoe gaat u te werk? Ik leg het u allemaal uit.

Wanneer moet ik ABC bomen snoeien?

In principe kunt u het hele jaar verschillende soorten bomen snoeien. Wel is het belangrijk om er op te letten dat u geen bomen in de winter snoeit die daar niet tegen kunnen. Dat zijn de zogenoemde ABC bomen. Daaronder vallen de esdoorn, berk en haagbeuk. De reden dat u deze niet kunt snoeien in de winter is vanwege het “bloeden”. De bomen kunnen hierdoor veel sap verliezen uit de snoeiwonden. De ABC bomen kunnen het beste in de periode van juni tot en met oktober gesnoeid worden. 

 

Wanneer moet ik knotbomen snoeien?

Het snoeien van een boom is afhankelijk van meerdere factoren. Het is belangrijk om te achterhalen welk type boom het is. Heeft u een knotboom in de tuin staan? Dan kunt u deze boom het beste snoeien in de periode tussen november en februari. Heeft u geen idee wat knotbomen zijn? Onderstaand laat ik een paar voorbeelden zien:

  • Eikenboom
  • Els
  • Populier

De snoeiperiode kan bij de leibomen (kastanje, haagbeuk, plataan en de linde) met een maand verlengd worden (november t/m maart). 

 

Wanneer kan ik starten met een lichte onderhoudssnoei?

Het is altijd goed om bomen te onderhouden. Een onderhoudssnoei beurt zou u kunnen uitvoeren in de periode van juni tot en met oktober. Daarmee zorgt u ervoor dat de takken van de bomen mooi terug uitlopen en dat de boom voldoende licht krijgt.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.