Welke soorten onkruid zijn er? 7 soorten onkruid gemakkelijk herkennen

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Welke soorten onkruid zijn er? 7 soorten onkruid gemakkelijk herkennen

Sommige soorten onkruid kunnen er best mooi uitzien. Maar als dat onkruid tussen de eigen planten komt, is dat niet zo fijn. Het onkruid kan ervoor zorgen dat de eigen planten doodgaan. Ook groeit het heel snel als de zon erop schijnt.

Twijfelt u of bepaalde "planten" eigenlijk onkruid zijn? Hieronder ga ik je een lijst geven met de meest voorkomende soorten onkruid.

 

#1 Zevenblad

De bijnaam van zevenblad is ‘tuinmansverdriet’. Dat komt met name omdat het zich snel door de tuin verspreidt en u komt er moeilijk van af. 

U kunt het onkruid herkennen aan de zeven blaadjes, zoals de naam al zegt. Ik adviseer u om het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen, als u dit in uw tuin vindt. 

Het is belangrijk dat de wortels uit de grond worden gehaald, aangezien het anders binnen no-time weer terug is. 

 

#2 Paardenstaart / Heermoes

De paardenstaart, wordt ook wel de heermoes genoemd. U kunt het herkennen aan de groene stengels die recht omhoog groeien. 

Houd er rekening mee dat de paardenstaart een enorme plaag kan veroorzaken, als het onkruid niet snel bestrijd wordt.

De plant slaat namelijk voedsel op in zijn wortels. Als die niet verwijdert worden, dan kan het onkruid alsnog terugkomen.

 

#3 Haagwinde of akkerwinde

Eerder gaf ik aan dat sommige soorten onkruid mooi zijn. Dat is bij de haagwinde het geval. Het is een prachtig bloempje, maar laat het vooral niet staan in uw tuin.

De haagwinde is een sterk soort onkruid en groeit tegen alle planten omhoog. Wees er snel bij, want de wortels hebben uitlopers waardoor het lastig wordt om ze zomaar te verwijderen.

Ik adviseer u om alles in één keer te verwijderen, zodat u er voorlopig geen last van heeft. Wel is het goed om af en toe te controleren of het echt weg is. 

 

#4 Distels

Distels is een onkruid dat er mooi uitziet en ook nog eens een functie heeft voor de natuur. De bloemen zijn namelijk voedsel voor insecten en vogels. 

Het blijft helaas geen fijne plant voor in de tuin. Het onkruid verspreidt zich snel. Ik adviseer u om het tijdig te verwijderen. Daarbij kunnen handschoenen handig zijn.

 

#5 Grassen

Heeft u wel eens gras tussen uw planten gezien? Dat wordt kweekgras genoemd en is een ander soort gras dan wat in uw gazon groeit.

U kunt kweekgras herkennen aan de lange, platte sprieten. Groeit het onkruid in uw gazon? Dan kunt u ervoor kiezen om het uit te steken of uw gazon te maaien. 

Kweekgras kunt u eenvoudig verwijderen met uw handen. Trek het gras met wortel en al uit de grond.

 

#6 Paardenbloem

Paardenbloemen kunnen best gezellig staan in uw tuin en kunnen in principe geen kwaad. 

Het enige nadeel is: dat het onkruid zich razendsnel verspreidt, zodra de zaadpluizen zich gevormd hebben. 

Ik adviseer u om de paardenbloem met wortels en al te verwijderen, anders zal het onkruid vanzelf terugkeren.

Wilt u de paardenbloemen graag in uw tuin laten vanwege de bijen en vlinders? Dan kunt u de bloem afknippen, direct na de bloei, om verdere verspreiding te voorkomen. 

 

#7 Brandnetel

Brandnetel is een vervelend onkruid. Naast dat het blaren en jeuk oplevert, kan het in uw tuin ook nog eens voor overlast zorgen.

Zorg er daarom voor dat u goed beschermd bent als u brandnetels gaat verwijderen. Ziet u kleine brandnetels in uw tuin? Dan is schoffelen of wieden voldoende.

Bij grote brandnetels (zie onderstaande afbeelding) is het belangrijk dat de plant met wortel en al verwijderd wordt. 

 

#8 Weegbree

De weegbree is vaak te vinden tussen de tegels en het grind. Het voordeel van dit onkruid is dat de wortels niet hard groeien.

Als u de weegbree op tijd verwijdert, kan het onkruid zich moeilijk verspreiden. Tenzij de zaadlijsten al gevormd zijn.

Ik adviseer u om de weegbree direct te verwijderen. Op deze manier is de kans op verspreiding kleiner.

 

#9 Boterbloem

Boterbloemen in de tuin zien er gezellig uit, maar als u te lang wacht kunnen het er heel veel worden.

Hoe langer u wacht, hoe moeilijker u ze kunt verwijderen. De boterbloempjes zitten namelijk diepgeworteld en dienen anders uitgestoken te worden.

 

#10 Madeliefje

Net als de boterbloempjes houdt iedereen ook wel van madeliefjes in de tuin. Helaas kunnen madeliefjes ook in grote getalen opduiken.

Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u de madeliefjes met wortel en al uitsteken en eventuele kale plekken kunt u opvullen met graszaad. 

 

#11 Kleefkruid

Bij kleefkruid is het belangrijk dat u er snel bij bent. Het verwijderen gaat eenvoudig maar als het in grote getale opduikt, bent u nog wel even bezig.

Daarnaast is het ook nog eens schadelijk voor uw planten, aangezien het onkruid aan uw planten gaat kleven.

Ik adviseer u om het kleefkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan eenvoudig met handschoenen. 

 

Cacaodoppen