Werkzaamheden tuin in de maand september

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Werkzaamheden tuin in de maand september

De maand september is alweer aangebroken. Dat betekent ook dat wij minder in de tuin aanwezig zijn. Wel is het belangrijk om uw tuin voor te bereiden op de herfst- en winter. Weet u niet waar u moet beginnen? Ik help u graag op weg.

Moet ik in de maand september mijn tuin snoeien?

De zomer is voorbij en het wordt met de dag frisser. Het is niet alleen fris voor ons, maar ook voor uw gewassen. Maak uw tuin winterklaar door diverse planten in september te snoeien. Door ze nu te snoeien zorgt u ervoor dat ze in het voorjaar weer prachtig bloeien.  

Daarnaast is het belangrijk om voor het einde van september de liguster, beuk en de conifeer taps te snoeien. Op deze manier bereikt het licht en de zon ook de onderste takken. Ook adviseer ik u om de fruitbomen te snoeien. Heeft u al uw fruit geoogst?  Dan kunt u de takken gerust snoeien, zodat u in het voorjaar weer heerlijk kunt genieten van vers fruit. 

Naast de fruitbomen kunnen vaste planten ook gesnoeid worden. De kokardebloem en de prachtkaars worden er sterker van als u ze jaarlijks snoeit. 

 

Maak uw planten en grassen winterklaar met najaarsmest

Nadat u alles mooi gesnoeid heeft kunt u gebruik maken van najaarsmest. Hiermee maakt u uw planten en grassen klaar voor de herfst- en winter. Ze worden namelijk sterker door de mest. Hierdoor overleven ze kou, sneeuw en vorst. Ook blijven uw planten en grassen groen en hebben ze een betere weerstand tegen schimmels. 

 

Vijveronderhoud in september 

De dagen worden korter en de temperatuur daalt vrij snel in de maand september. Dat betekent dat er goed voor de vijver en vissen gezorgd dient te worden. Ik adviseer u om uw vissen niet meer te gaan voeren als de temperatuur van het water onder 10 C komt.  Wat u wel kunt doen: de zaden verwijderen van uw planten. Indien u de planten graag ziet uitzaaien, dan kunt u ze gerust in de vijver laten liggen voor een optimaal resultaat.   

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.