Zo red jij je planten bij te veel of te weinig water

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Zo red jij je planten bij te veel of te weinig water

Bij een droge aarde heeft u vast de neiging om meer water te geven en bij een natte grond geeft u vast minder water.

Toch kan dit gevaarlijk zijn voor uw planten. U denkt er liever niet aan, maar uw planten kunnen hierdoor doodgaan.

Voordat u de planten weggooit, geef ik u nog een paar tips om uw groene vriendjes te redden. Er zijn nog een aantal stappen die u kunt volgen.

Mijn plant heeft te veel water gekregen: wat nu?

Kijk als eerste naar de wortels van de plant. Die kunnen namelijk beschadigd zijn door rot. Haal hiervoor de plant uit de pot en schud de aarde van de kluit af. 

Gezonde wortels kleuren wit of bruin en zien er stevig uit. Zien de wortels er nog gezond uit? Dan kunt u de plant weer terug plaatsen in de pot met wat droge aarde.

Zijn de wortels niet gezond en ziet u snot? Dan heeft u te maken met wortelrot. In dat geval is het belangrijk dat u de beschadigde wortels wegsnijdt, totdat er alleen nog maar gezonde wortels overblijven. 

Ik raad u aan om gebruik te maken van een schoon mes. Op deze manier kunt u de gezonde wortels niet infecteren.

Vervolgens kunt u de plant weer terug zetten in een pot met verse potgrond. De wortels zullen nu weer gestimuleerd worden om terug te groeien. 

 

Ik heb mijn plant te weinig water geven: wat te doen?

Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.

Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot. Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit. 

Tip van mij: U kunt er ook voor kiezen om de plant op een andere plek neer te zetten. Wellicht staat uw plant te veel of te weinig in de zon.