Zo verzorgt u uw kamerplanten in de herfst en winter

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Zo verzorgt u uw kamerplanten in de herfst en winter

De herfst is officieel begonnen en de winter komt eraan. Ik hoor u al denken “Maar Luit wat betekent dit voor mijn kamerplanten?” Dat zal ik u uitleggen.

Doe dit absoluut niet in het najaar

Vanaf de maand oktober gaan kamerplanten in de rust. Dat houdt in dat ze niet meer groeien en dus ook minder voeding en water nodig hebben.

Het geven van kamerplanten voeding doet u ook alleen in de groeiperiode van maart tot oktober. Het is echt een no go om plantenvoeding te geven in het najaar, aangezien dit de wortels aantast. 

 

Dit doet een droge lucht met uw kamerplanten

Vanaf oktober wordt het kouder. Dat betekent ook dat de kachel binnen weer aan gaat. Dit kan nadelig zijn voor uw groene vrienden. 

Om uw planten zo goed mogelijk te beschermen adviseer ik u de planten niet te dichtbij de verwarming te zetten. 

Er ontstaat namelijk een droge lucht die schadelijk kan zijn voor de kamerplanten. Door één keer per week te sproeien met een plantenspuit gaat de luchtvochtigheid omhoog.

 

Geef water met mate

Bij een te veel aan water gaan de wortels rotten en komen er donkere kringen in de bladeren. En dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Zoals ik al eerder zei in het najaar gaan kamerplanten in de rustperiode. Ze hebben dan ook minder water nodig.

Als u de kamerplant toch water wil geven, controleer dan even of de grond droog genoeg is. Dit kunt u doen door uw vinger in de potgrond te steken. 

Als het dan droog aanvoelt kunt u de kamerplant gerust wat water geven. Maar hou er rekening mee, doe het met mate.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.