Hoe lang duurt het groeien van een beukenhaag?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe lang duurt het groeien van een beukenhaag?

Voor veel mensen is een natuurlijke erfafscheiding het toppunt van een prachtige tuin. Een beukenhaag is dan een prachtige oplossing. Maar hoe lang gaat het duren voordat de beukenhaag is volgroeid?

Hoe lang een beukenhaag moet groeien voordat deze volgroeid is, hangt af van je aanpak. Beukenstruikjes hebben zo'n vijf jaar nodig om de hoogte van een schutting te bereiken, terwijl volwassen planten gelijk een groene erfafscheiding opleveren. Bemesten en snoeien zorgen voor de perfecte haag!" #tuinieren #beukenhaag

 

Struik of een volwassen plant?

Hoe je een nieuwe beukenhaag aanpakt, hangt grotendeels af van hoeveel tijd je er voor uit wil trekken. 

Een goedkope optie is om beukenstruikjes te planten en te wachten tot ze zijn volgroeid. 

Beukenstruikjes zijn in de pot gekweekt en hebben – als je ze aanschaft – ongeveer de afmeting van een gemiddelde vensterbankplant. De plantjes groeien ongeveer een halve meter per jaar. Dit betekent dat je ongeveer vijf jaar nodig hebt om de plantjes te laten groeien tot de hoogte van een schutting.

Voor wie vijf jaar wachten te lang is, is er een alternatief: volwassen planten kopen. Dit is duurder, maar levert wel gelijk een groene erfafscheiding op.

 

Bemesten en snoeien

Van nature is de beukenhaag een plant als elke andere: weelderig in zijn groei. Bij een jonge beukenhaag zitten de bladeren dus nog ver uit elkaar en kijk je dus zo tussen de takken door.

De perfecte beukenhaag krijg je door goed te bemesten en te snoeien. Snoei de beukenhaag meerdere malen per jaar, en je zult merken dat de plant snel dichtgroeit... soms al binnen een jaar. Daarna is het vooral een kwestie van bijhouden.

Je kunt de groei versnellen door de beukenhaag de juiste mest te geven. Een beukenhaag is verzot op kalium, wat de haag helpt om vocht langer vast te houden. Door kaliumrijke mest voor beukenhagen te gebruiken, bereik je het beste resultaat in een zo kort mogelijke tijd.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.