Mijn den verliest naalden, wat nu?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Mijn den verliest naalden, wat nu?

Een dennenboom die naalden verliest, krijgt waarschijnlijk niet de voeding die hij nodig heeft.

Een den houdt altijd zijn naalden vast. Tenminste, dat is de bedoeling. Lijkt de den in jouw tuin op een kerstboom in januari? Dan kan het zijn dat de den de juiste voeding mist.

Geen nood, ik ga je helpen.

 

Waarom een den zijn naalden verliest

denneboom kleurt geel en verliest naalden

Een den is een boom die het uitermate goed doet op het koele noordelijke halfrond. Dankzij ons gematigde klimaat doet deze naaldboom het in Nederland uitstekend, maar kan soms last hebben van het feit dat onze bodem van nature relatief arm aan (de juiste) mineralen is.

Zonder deze mineralen kleuren de naalden minder groen en neemt de fotosynthese af. Hierdoor krijgt de boom minder lichtenergie, waardoor de boom minder goed in staat is om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten.

Het gevolg: de boom heeft te weinig voedingsstoffen om alle naalden in leven te houden. De boom laat zijn naalden afsterven, in een poging om de stam en de wortelen in leven te houden.

 

De oplossing voor naalden aan de voet van de den

kieseriet als oplossing voor bruine en gele naalden of bladeren

De eerste stap bij naaldverlies is het toedienen van extra magnesium. De beste manier om dit te doen is door kieseriet te strooien.

Dit geconcentreerde mineraalpoeder bevat honderd procent natuurlijk magnesium. Het poeder is oplosbaar in water, waardoor de poeder snel wordt opgenomen. In veel gevallen zie je na een paar dagen de eerste verbeteringen.

De den zal de eerste tijd nog naald verliezen, maar dit herstelt de boom in de komende paar maanden uit zichzelf.

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.