Speelzand zak 25 kg
Speelzand zak 25 kg €14,99

Speelzand zak 25 kg

Informatie

Speelzand kopen, nu gratis thuisbezorgd!

Koop een zak speelzand (25 kg) met gemak bij Tuincentrumgigant. 

Wat is speelzand?

Speelzand is een fijngemalen zand dat schoner is dan andere zandsoorten. Het is geheel vrij van gevaarlijke bestanddelen. Hierdoor kunnen kinderen er veilig in spelen. Het maakt het zand uitermate geschikt voor een zandbak. Het wordt ook wel zandbakzand genoemd.

Eigenschappen van goed speelzand 

Naast dat speelzand schoon is, is het voor kinderen ook leuker om mee te spelen. Aan het zand worden vaak enkele kleine toevoegingen gedaan zodat het bindt. Hierdoor kunnen kinderen gemakkelijker zandkastelen of zandtaartjes maken, zonder dat deze uit elkaar vallen. 

Houd rekening met het volgende bij het onderhouden van speelzand. Het wordt aangeraden om zand dat buiten ligt af te dekken, om het te beschermen tegen de regen. Zand dat te lang nat is, verzamelt namelijk schimmels en bacteriën. Daarnaast biedt het afdekken van het zand ook bescherming tegen huisdieren die een plek zoeken om hun behoefte te doen. 

Speelzand bestellen 

Het speelzand, verpakt per 25 kilogram, levert genoeg zand voor uren speelplezier. Iedere zandbak behoeft een andere hoeveelheid zand. Bereken gemakkelijk hoeveel speelzand u nodig heeft, met de volgende berekening:

Lengte (m) x breedte (m) x diepte (m) (-10 cm) = m3

De zandbak is nooit helemaal tot de rand gevuld. We halen daarom 10 centimeter van de diepte, zodat het speelzand mooi onder de rand ligt. Na het berekenen van het aantal m3 rekenen we deze om naar het aantal liters (1m3 staat gelijk aan 1000 liter). Speelzand wordt vaak verkocht in zakken per kg. Reken de liters om naar kilo's om te kijken hoeveel zakken zand u nodig heeft (1 liter weegt ongeveer 1,5 kg). Vermenigvuldig als laatste het aantal liter dat u berekend heeft met 1,5 en u heeft het aantal kilo’s dat nodig is. 

Rekenvoorbeeld
Een gemiddelde zandbak is 1,2 meter lang en 1,2 meter breed met een hoogte van 0,3 meter. Dan krijg je dus de rekensom, met 10 centimeter minder in hoogte: 1,2 x 1,2 x 0,2 = 0,288 m3 ofwel 288 liter. Vervolgens reken je 288 x 1,5 = 432 kg. Dit is dus het gewicht wat je aan zand nodig hebt voor een gemiddelde zandbak. 432 kg gedeeld door zakken van 25 kg is 17,28. Je hebt dus gemiddeld 18 zakken nodig voor het vullen van een zandbak.

Het is aan te raden om het zand in de zandbak minimaal één keer per jaar te vervangen.