Gazon aanleggen met onze eenvoudige 8 stappenplan!

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Gazon aanleggen met onze eenvoudige 8 stappenplan!

#1 Oude graszoden verwijderen

Je begint met het verwijderen van de oude graszoden. Verwijder alleen de graszoden, zodat er niet te veel aarde bij hoeft. Dit kun je het makkelijkst doen met een schep en een kruiwagen.

TIP: Als er nog geen aarde ligt op de plek waar het gazon komt. Is dit wel verstandig om te gaan doen, omdat er in aarde meer voedingsstoffen zitten voor het gras, daarnaast kan het gras beter en sneller doorwortelen.  

#2 Egaliseer de aarde

De grond maak je nu zo vlak mogelijk, zodat je grasmat er straks vlak bij ligt. Dit kun je het beste doen met de achterkant van een hark of met een hooireif, daarna kun je met een waterpas of een lat de grond extra uitvlakken. Neem hier uitgebreid de tijd voor, want dit bepaald hoe strak je gazon er straks bij ligt.

#3 Maak de bovenste laag aarde los

Nu ga je met de hark of de hooireif de bovenste laag aarde los maken, zodat de wortels goed en snel kunnen doorwortelen. De bovenste laag houdt in ongeveer 1 á 2 cm.

#4 Strooi bemesting

Pak nu de Gazon-Kalk en de Gazon aanleg, gooi dit allebei in dezelfde emmer en mix het door elkaar. Daarna strooi je de bemesting over de losgemaakte aarde, zodat als straks de graszoden er overheen gaan de bemesting gelijk bij de wortels is.

#5 Leg de graszoden

Nu is het tijd voor de graszoden, deze kun je uitrollen over de aarde. Ons advies is om een halfsteensverband te gebruiken, zodat het gazon sterk aan elkaar groeit. Dit is vooral verstandig met kinderen die veel op het gazon spelen.

#6 Aanrollen met een grasrol

Om de graszoden goed contact te laten met de grond is het verstandig om er met de grasrol eroverheen te gaan.

#7 Nat sproeien

Als je het gazon helemaal naar wens hebt moet je gelijk het gras nat sproeien. Zorg dat de eerste 2 weken het gras goed nat blijft, zodat het niet uitdroogt. Of het gras vochtig genoeg is kun je zien door even onder de graszoden te kijken.

TIP: Sproei voornamelijk s’ ochtends en s’ avonds, want dan droogt het niet snel uit en kunnen de graszoden het water goed opnemen.

#8 Grasmaaien

Wanneer de grassprietjes ongeveer 8 á 9cm zijn kun je al maaien, dit kan na een aantal dagen zijn, maar het kan ook na 1 week zijn. Dit is afhankelijk van hoe snel de grassprietjes groeien. Begin met maaien altijd op de hoogste stand, daarna kun je afbouwen naar de stand die je zelf wil.

TIP: Maai de eerste keren vaker, zodat het gras geremd wordt en meer voeding in de wortel stopt, zodat het gazon goed kan doorwortelen.

Gazon onderhouden

Wat moet ik doen om mijn gazon te onderhouden? Hieronder vind je een onderhoudsschema. Hierin staat uitgebreid wanneer je wat kan doen in de tuin. Van grasmaaien tot bemesten alles staat in dit schema!

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.